ABD’li eski istihbarat ajanı Edward Snowden’ın, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından yürütülen küresel casusluk projesini (PRISM) ortaya çıkarmasının ardından, NSA ile işbirliği yaptığı öne sürülen teknoloji şirketleri de büyük baskı altında kalmıştı.
Eleştirilerin hedefindeki ABD’li teknoloji devlerinden Facebook’un patronu Mark Zuckerberg, ABD hükümetinin insanların gizliliğini dengelemek ve korumak konusunda iyi bir denge kuramadığını belirtti.
San Francisco’da düzenlenen TechCrunch Disrupt konferansında Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ile soruları yanıtlayan Mayer, NSA konusunda teknoloji şirketlerine yüklenen eleştirmelere cevap verdi.
Mayer, hükümete ait bilgileri açıklamış olmaları halinde Yahoo yöneticilerinin hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.
YAHOO’NUN TALEBİ 2007’DE REDDEDİLDİ
Mayer, kendisine yöneltilen, ‘Neden teknoloji şirketleri olarak kamuya ABD istihbarat çalışmaları hakkında daha fazla bilgi sunmadınız’ sorusuna yanıt olarak, “Gizli bilgileri açıklamak vatana ihanettir ve hapis cezasıyla cezalandırılır” dedi.
Mayer, ‘2007’den bu yana hükümetten gelen talepleri denetleyen ve bu taleplere şüpheci yaklaşan bir organizasyonun parçası olmaktan gurur duyduğunu’ belirtti.
Yahoo, geçmişte NSA’nın istihbarat çalışmaları için yasal altyapıyı hazırlayan ABD’nin yabancı istihbaratı denetleme mahkemesine (Fisa) başvurmuş ancak talebi reddedilmişti. Şirket, 2007 yılında NSA’dan gelen taleplerin detaylarının kamuya sunulması için izin istemişti. Mayer, “Eğer bu izni alamaz ve bilgileri buna rağmen açıklarsanız bu vatana ihanettir... Sistemle uyumlu çalışmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Mayer’a destek veren Zuckerberg ise hükümetin ‘insanların gizliliğinin koruma görevini yerine getiremediğini’ belirtti ve “Açıkçası, batırdıklarını düşünüyorum” ifadesini kullandı.
“ÇOK YANLIŞ BİR AÇIKLAMAYDI”
Zuckerberg, ilk olarak Guardian ve Washington Post gazetelerinde beliren PRISM haberlerinin ardından hükümetin verdiği tepkiyi eleştirdi.
Zuckerberg, “Dedikleri tek şey, ‘Merak etmeyin, Amerikalıları gizlice izlemiyoruz... Teknoloji şirketlerinin iyi hizmet vermek için gösterdiği çaba Amerikalıların güvenini artıracak bir unsur’ demek oldu” ifadesini kullandı.
Genç CEO, “Bana kalırsa bu çok yanlıştı... Hala bu konunun sonuna gelmedik. Hükümet olabilecekleri öngörerek daha dikkatli hareket etmeliydi” dedi.
Guardian’ın haberine göre, hafta başında Yahoo, Facebook, Google ve diğer büyük teknoloji şirketlerinin yöneticileri, Obama yönetiminin istihbarat ve iletişim heyetleriyle görüştü.
Görüşme, Yahoo ve Facebook’un Fisa mahkemesine yeniden başvuru yapmasının ardından gerçekleşti. İki şirket, NSA taleplerinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini savunuyor.