ABD'nin tüm Dünya'ya teknoloji ihraç ettiği ünlü Silikon Vadisi, birçok ülkenin örnek aldığı projelerin başında geliyor. Ülkemizde de, uluslararası rekabet gücünü artıracak teknolojileri geliştirmek için Silikon Vadisi benzeri Teknokent’ler kuruldu.
Devlet,  Ar-Ge ve yeni teknolojiler geliştirmek isteyen şirketlere, Teknokent’ler üzerinden üniversite sanayi işbirliğini arttırarak, idari ve vergisel teşvikler ile yardımcı oluyordu. Ancak son dönemde Teknokentler'de bu teşviklerden faydalanan şirketler incelemeye alınarak, başarısız olanları Teknokent'ten atılmaya başladı.
 
Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Ahmet Acar ile Teknokent'leri konuşarak köşesinde yazdı. İşte Vahap Munyar'ın kaleme aldığı o yazı.
 
ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Ahmet Acar, önce bünyelerindeki Teknokent’le ilgili hedeflerini aktardı:
- ODTÜ Teknokent’in uluslararası oyuncu olmasını istiyoruz.
Ardından buna dönük adımlarına değindi:
- Washington DC’de (ABD) ofis açtık. Brüksel’de (Belçika) açıyoruz. Sırada New York ve Silikon Vadisi de var.
Sonra Rektör Yardımcıları Prof. Çiğdem Erçelebi, Prof. Nevzat Özgüven, Prof. Volkan Atalay ve danışmanı Doç. Barış Sürücü’yle birlikte üniversitenin öğrenci profili üzerinde durdu:
- Sıradışı düşünen, önüne konulandan farklı görevlere talip olan insan yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunun için dört temel kuralımız var: Merak, özgürlük, çeşitlilik, yaratıcılık.
Öğrencilerinin ders dışı alanlarda da başarıyı yakaladıklarına örnekler verdi:
- Su sporlarında şampiyon bizden çıkar. Everst’e bizim öğrencilerimiz tırmanır. Yani, öğrencilerimiz sınırlarını zorlayan bireylerdir.
ODTÜ’nün “Sosyal yaşamı en zengin kampüs”ü seçildiğini vurguladı:
- 80-100 ülkeden 2 bin 500 dolayında yabancı öğrencimiz var.
Üniversitenin çoğu araştırmadan olmak üzere öz gelir yaratma potansiyeline değindi:
- Devletin verdiği her 2 liranın yanına 1 lira da biz ekliyoruz. Uluslararası araştırma fonlarını yoğun kullanıyoruz. 350 milyon liralık bütçemizin 110 milyon lirası döner sermaye gelirinden oluşuyor.
ODTÜ’nün merkezi laboratuvarının Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından diğer üniversitelere örnek gösterildiğini kaydetip, sözü Prof. Çiğdem Erçelebi’ye bıraktı:
- 30-33 milyon dolara mal olan merkezi laboratuvarımız dışarıya da hizmet veriyor. 2013’te 70 üniversite, merkezi laboratuvarımızdan yararlandı.
Sohbet sonrası Porf. Erçelebi’yle merkezi laboratuvarı gezip, Teknokent’in yönetim merkezine geçtik. Teknokent CEO’su Mustafa Kızıltaş, verileri sıraladı:
- ODTÜ Teknokent’te 300 şirket faaliyet gösteriyor. Yüzde 60’ı burada kuruldu. Bu şirketlerde 4 bin 500 kişi çalışıyor. 3 bin 500’ü Ar-Ge personelinden oluşuyor.
Şirketlerin yarattığı değeri ihracatla ortaya koydu:
- Buradan yapılan ihracat 550 milyon dolar dolayında.
Teknokentte Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) yüzde 5 hissesinin bulunduğunu, yönetimde de temsil edildiğini kaydetti:
- Teknokentimizde yer bekleyen 70-80 şirket var. 2020’ye kadar buradan 1 milyar dolarlık şirket çıkarmak istiyoruz.
Şirketlerin teknokentlerin arsa bedellerinden dert yandığını anımsattım:
- Biz gayrimenkul işi yapmıyoruz. Metrekare fiyatımız 25 lira gibi makul bir düzeyde.
Şirketleri başarıya göre aldıklarını ifade etti:
- Şirketlerin Ar-Ge’sinden yaratacağı katma değere her yanını  inceler puan veririz. Puanı tutan, Teknokent’e alınır.
Teknokent’te faaliyet gösteren şirketler için de puanlamanın sürdürüldüğünün altını çizdi:
- Puanı düşen şirket önce uyarılır. Bir düzelme olmazsa, o şirket ODTÜ Teknokent’ten atılır.
“Uluslararası oyunculuk” hedefi ve “Başaramazsan gidersin” formülü, ODTÜ Teknokent’ten 2020’ye kadar 1 milyar dolarlık şirket çıkmasının çok da uzak olasılık olmadığını gösteriyor...
 
Parayı motivasyon aracı yapmıyoruz
 
ODTÜ Rektörü Prof. Ahmet Acar, ODTÜ’de 8 bin öğrencinin çeşitli düzeylerde maddi destekten yararlandığını belirtti:
- Ancak biz, bursu, parayı öğrencilerimiz için motivasyon aracı olarak kullanmayız.
Buna örneği üniveriste sınavında ilk 100’e giren öğrencilerden verdi:
- İlk 100’e girip ODTÜ’yü tercih eden öğrenciye 750-800 lira aylık burs veriyoruz. 5 bin lira verecek gücümüz var ama bunu yapmak istemiyoruz.
 
İnovasyon odaklı tasarım merkezi
 
ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Volkan Atalay, üniversitenin teknokentinde savunma sanayine dönük kümelenme olduğunu vurguladı:
- Aselsan, Havelsan, TAI, Roketsan gibi savunma sanayinde önde gelen şirketleri burada. Ekonomi Bakanlığı, kümelenme desteği de veriyor.
ODTÜ Teknokent CEO’su Mustafa Kızıltaş da ODTÜ Öğretim Üyesi Dr. Hakan Gürsu’nun 2006’da kurduğu Designnobis’e dikkat çekti:
- Burası Türkiye’nin inovasyon odaklı en büyük tasarım merkezidir.