Özellikle de son yıllarda büyük bir hız ile gelişmekte olan teknoloji ile birlikte artık yaşamın her alanında olduğu gibi günümüz modern yaşantısında devlet kurumları ile olan işlemlerde de yaygın bir şekilde online hizmet standartları kullanılıyor. Günümüz modern teknolojisini en aktif bir şekilde kullanmakta olan devlet kurumlarının başında gelen Maliye Bakanlığı bünyesinde vergi mükelleflerine hizmet vermekte olan Gelir İdaresi Başkanlığı geliyor.

VERGİ BORCU SORGULAMA

Bir ülkenin kalkınabilmesi, ekonomik yönden refaha kavuşabilmesi ve aynı zamanda da vatandaşlara çok daha yüksek standartlarda sosyal hizmetler sunabilmesi için vergi sistemlerinin oldukça önemli bir yeri bulunuyor. Günümüz modern çağında vergi mükellefleri tarafından vergi borcu sorgulama gibi işlemler için Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Vergi Dairelerine oldukça yoğun bir başvuruda bulunulması dolayısı ile işlemlerin daha ağır şekilde yapılması ve kurum içi işleyişin yavaşlamasından dolayı bu sorgulamalarda online dönem başladı.

Gelişen internet teknolojisini en etkin şekilde kullanan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi mükelleflerine yönelik olarak dijital ortamda hizmet vermekte olduğu online şubesi İnternet Vergi Dairesi internet sayfası üzerinde artık vergi borcu sorgulama işlemleri de yapılabiliyor. GİB İnternet Vergi Dairesi internet sayfası üzerinde online olarak vergi borcu sorgulama işlemlerinizi ‘Borç Bilgilendirme Servisi’ ekranından kolayca yapabiliyorsunuz.

Vatandaşların GİB İnternet Vergi Dairesi’nin bu sorgulama ekranından vergi borcu sorgulama işlemleri için ‘T.C. kimlik no’, ‘Nüfus cüzdan seri/no’, ‘annenizin/babanızın/eşinizin/çocuğunuzun ‘T.C. kimlik numarası’ bilgilerini eksiksiz olarak girmesi gerekiyor. Böylelikle online olarak vergi borcu sorgulama kolaylığında devlete olan vergi borcu olup olmadığı veya olan vergi borçlarının tüm ayrıntılı ve güncel bilgilerini görüntüleyebilme imkanına sahip olabiliyor.

Günümüz modern Türkiye’sinde GİB İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılabilen vergi borcu sorgulama işlemleri vergi mükellefleri tarafından sürekli ve sıklıkla kullanılan online devlet kurumu resmi hizmetlerinin başında geliyor. Vatandaşlar online vergi borcu sorgulama işlemi ile devlete olan MTV, ÖTV, Yargı harcı, Yurt-Kur harcı ve diğer tür vergi sistemlerinizden doğan vergi borçlarınızın olup olmadığını kolay bir şekilde öğrenebiliyor.