Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartında taksit sayısını 9 ayla sınırlandırması ve cep telefonuna ise taksit yapılamaması perakendecileri kaygılandırıyor. Media-Saturn Türkiye CEO’su Bülent Gürcan, ortalama taksit sayısının zaten 9 olduğunu ve bu sınırlandırmanın satışları pek etkilemediğini belirtirken, cep telefonu satışlarında şubatın ilk günlerinde sıkıntı olduğunu söyledi.
Münih’te bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Gürcan kredi kartına9  taksit sınırlandırmasıyla ilgili şunları söyledi:
“Satışlara etkisi olmadı. Zaten ortalama taksit sayısı 9’du. Bazı tüketiciler taksit uygulamasının bittiğini zannetmiş. O nedenle 9 taksit ilanları vereceğiz. Ancak, telefon satışlarında sıkıntı var. Ocakta satışlar patladı. Ancak, şubatın ilk 5 günü karşılaştırıldığında yüzde 20’lik düşüş var. Sevgililer Günü belki tabloyu değiştirir.”
Gürcan, organize perakendecilerin cep telefonuna taksit yapamadığını ancak, GSM operatörlerinin 24 ay vade yaptığına dikkat çekerek, “Ya hep beraber yapalım ya da yapılmasın” dedi.
 
8-10 mağaza açacak
 
Bir banka ile anlaştıklarını ve cep telefonu satışları için tüketici kredisi vererek satış yapmaya başladıklarını kaydeden Gürcan, cep telefonuna taksit konusunda BDDK ile görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Türkiye’de 37 mağazası bulunan Media-Saturn, bu yıl 8-10 yeni mağaza açmayı planlıyor.
 
Türkiye için uzun vadeli düşünüyor
 
15 ülkede 1.000’e yakın mağazası ve 65 binden fazla çalışanı bulunan Media-Saturn Holding, Avrupa’nın bir numaralı elektronik perakendecisi. Grubun 2013 cirosu 21 milyar euro oldu. Grubun Türkiye cirosu ise 501 milyon euro.
Bu ciro ile Türkiye, grubun faaliyet gösterdiği 15 ülke içinde 7’nci sırada. Grup için büyümede öncelikli iki ülke var: Türkiye ve Rusya. Buralarda yatırımların artırılması planlanıyor.
Türkiye’nin kendileri için stratejik olarak ön planda olduğunu belirten Media Saturn Holding Uluslararası Satışlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Peter Leisten, “Grup olarak geçen yıl toplam 45 mağaza açtık. Bunun 10’u Türkiye’de açıldı. Türkiye’deki büyüme oranımız giderek hızlanıyor. Türkiye’ye büyük önem veriyoruz. Türkiye için uzun vadeli hedeflerimiz var” diye konuştu.
Ayfer Yıldız - Milliyet