Türkiye’de telekom sektörü, WhatsApp ve Skype başta olmak üzere internet üzerinden bedava mesajlaşma ve konuşma hizmeti sunan mobil uygulamalarla mücadele başlattı. Dünyada da büyük telekom operatörlerinin bu yönde çalışmaları bulunuyor. En son Mart ayında İspanya’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde GSM Birliği (GSMA) desteğiyle, sektörde gelirleri düşüren bu tarz uygulamalarla rekabet etmek için mesajlaşma ve dosya paylaşım platformu Joyn lanse edilmişti.
Dünyada tüm operatörlerin rahatsız olduğu bu uygulamalara, Türkiye’de de dikkat çekmek için ilk girişim İstanbul Ticaret Odası (İTO) Telekomünikasyon Meslek Komitesi tarafından başlatıldı. Bu komitenin düzenlediği; operatör temsilcileri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gibi sektörün bütün taraflarının katıldığı toplantıda bu kurumların da regülasyona tabi tutulması ve vergi vermesi gerektiği gündeme getirildi. Sektör yetkilileri, altyapı yatırımı yapmadan ve vergi vermeden gelir elde eden bu tarz uygulamalara karşı önlem alınmasını istedi.
Özellikle 4G’yle beraber daha da yaygın hale gelecek ücretsiz uygulamaların sektörde neden olduğu gelir kaybıyla ilgili farkındalık yaratılması hedefleniyor. Bu mücadelenin bundan sonra da daha üst düzey makamlara taşınacağı öğrenildi..
 
Boyutları büyüdü
Henüz dünyada bu konuda nasıl önlemler alınacağı konusunda bir ortak birliğe varılamamış durumda. Fransa, Almanya da bu konular üzerinde çalışıyor. Amerika’da video içeriğinin aktarılmasına sınırlama getirilmesi düşünülüyor.
Görüşüne başvurduğumuz sektör uzmanları, bu tarz uygulamalar için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: “Telefon üzerinden konuşmada Whatsapp’a yönelinmesi durumunda küçük bir ücretlendirme yapılabilir. Bu sitelere yönelen internet alan adlarına ücret getirilebilir. Trafiği oluşturan, Youtube, Whatsapp, Viber gibi firmaların Türkiye’de en ufak bir altyapı yatırımı yok. Ciddi ilan gelirleri elde ediyorlar ancak vergisini Amerika’da veriyor. Önceden bütün bu uygulamalar küçük boyuttaydı. Bu nedenle operatörler ses çıkarmıyordu. Ama artık boyutları çok büyüdü. Operatörlerin ana gelir kaynakları olan mesaj, ses ve veri tehlikeye girdi. Yaptırım getirilmesi ve regülasyona tabi tutulmaları gerekiyor.”