Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, ÖSYM'nin dijital dönüşüm sürecinde "yapay zeka" uzmanlarının da yer aldığı "Ölçme ve Değerlendirme Danışma Kurulu"nda yatan bakımlarla ilgili bilgileri yanıtladı.

Ülkede bulunan ülkelerin tüm birimleriyle birlikte yapay zeka geçme kullanımı konusunda hazırlıklarını sürdürdüğünü dile getiren Ersoy, "ÖSYM olarak devletimizin çerçevesini oluşturan yapay zekayı sınav sorularının hazırlanmasından sınav bölümlerina kadar aktif bir şekilde kullanacağız." dedi.

Sınavların değerlendirilmesinde de kullanılacak

ÖSYM'de özellikle geniş alanda yapılan sınavlarda yapay zekanın kullanımına yönelik saldırganlar sürdüğünü belirten Ersoy, şöyle devam etti:

"ÖSYM olarak dil alanında yeni sınavlar yapmaya hazırlanıyoruz. Yapay zeka laboratuvarı özellikle dil sınavlarından karıştırmaz. Öncelikle bu sınavların değerlendirilmesinde yapay zeka kullanımı söz konusu. Bu alanda doğal dil işleme, makine öğrenmesi gibi ÖSYM'ye ait yapay zeka teknolojilerini dil sınavlarında kullanmayı hedefliyoruz. Ar -Ge birimimiz, dil sınavlarının ardından yapay zekayı tüm sınavlara uyarlayacak."

"İnsan faktörü her zaman olacak"

Bayram Ali Ersoy, yapay zekayı, sınav değerlendirmenin yanı sıra sınav sorularının aşamalarının da kullanabileceklerine vurgu yaparak, şu açıklamayı yaptı:

"Yapay zekayı toplayacak; daha sonra uzmanlarımız ve davet ettiğimiz hocalar, bu soruların özgünlüğü, benzerliği ve orijinalliği, doğruluk testlerini paylaşırlar. Sonuçta bu bir süreç. Bu makine öğrenmesi, doğal dil işlemeyle gelişecek bir süreç. Yoksa yapay zeka ile her otomatik olarak öğretilir " Bizim için işlerin kolaylaştırılması, kolaylığı, zaman kullanımı ve insan kaynağı, soru yazarının ortaya çıkardığı yapay zekanın önemli bir nedeni olacak."

Sınav parçalarının büyüklüğü da kullanılacak

Ersoy, sınav çiçeklerinin sınıflandırılmasında da yapay zekayı kullanacaklarını hatırlatarak, "Detaylı olarak sınıflandırabiliriz ama tüm sonuçları elde edilen bir sistemle sınav seçeneklerinin sağlıklı bir şekilde kapasitede yapay zekayı kullanacağız. Adayların atanacağı okulların belirlenmesinde, bölgesel görevlendirmesinde, sınav görevlilerinin görevlerinde, iklime göre okulların seçimi zekayı kullanmak istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

ÖSYM Başkanı Ersoy, yapay zeka çalışmalarında makine ile insanların dikkatli bir şekilde toplanmalarını sözlerine ekledi.

ÖSYM'den dil sınavları için yerli yazılım ortamı

 

Google, yeni yapay zeka harikası Gemini'yi Gösteriş!