Türkiye’de 2013’te masaüstü ve dizüstü bilgisayar satışlarında sert düşüş oldu. Bu ürünlerin satışı 3.6 milyondan 2.9 milyona gerilerken, tablet satışı 800 binden 1 milyon 800 bine çıktı.
 
Dünyada olduğu gibi Türkiye’ye de tablet satışları dizüstü ve masaüstü bilgisayar satışlarını katlamaya başladı. Geçen yıl pazarda dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarının satışında yüzde 20’ye yakın düşüş oldu ve 2012’de 3.6 milyon adet olan satışlar 2013’te 2 milyon 990 bine geriledi. Tablette ise tabir yerindeyse patlama oldu ve satışlarda yüzde 125 artış yaşandı. 2012 yılında 800 bin adet olan tablet satışları geçen yıl 1 milyon 800 bin adede yükseldi.
 
Devler yarışıyor
 
Türkiye’de tablet satışlarında ilk sıra için Apple ve Samsung yarışıyor. Çeyreklere göre son çeyrekte Samsung lider görünüyor. Casper ise üçüncü sırada bu markaları takip ediyor. Dizüstü ve masaüstünde GFK verileri baz alındığında ilk sırada Casper bulunuyor. Casper’ı Samsung ve Asus izliyor.
Peki dünyada durum ne? NPD Group tarafından yayınlanan 2013 yılındaki masaüstü, dizüstü ve tablet satışlarının yer aldığı rapora göre iPad yine en çok satılan tablet oldu. Apple sadece 3 çeyrekte 50 milyona yakın iPad satarken son çeyrekte bu rakama en az 25 milyon adetlik bir satışın eklenmesi öngörülüyordu. Apple’ın en yakın rakibi Samsung ise geçen yıl 40 milyon barajını aşmayı başardı.
 
Teknolojiye 31 milyar TL harcadık
 
GfK TEMAX verilerine göre; Türkiye tüketici ürünleri pazarı, etkileri en fazla 2009 yılında hissedilen ekonomik kriz sonrasındaki en yüksek cirosal değerine ulaştı. Geçen yılın toplam pazar değeri 31 milyar lira olarak gerçekleşti ve son yıllardaki en yüksek değeri yakaladı. Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2013’ün son çeyreğinde de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21.7’lik büyüme performansıyla 8.5 milyar liralık ciroya ulaştı. Geçen yılın son çeyreğinde sırasıyla telekom, ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri, bilişim teknolojileri, küçük ev aletleri, büyük beyaz eşya ve tüketici elektroniği pozitif büyüme sergilerken, görüntüleme sektörü ciroda daraldı.
 
Telekom % 46 büyüdü
 
Yıl boyu büyümeye devam eden akıllı telefon pazarı nedeniyle telekom sektörü 2013’ü toplamda yüzde 46 büyüme ile kapatmış oldu. Sektörde 10.6 milyar lira ciro elde edildi. Raporda, tablet bilgisayar satışlarındaki önemli artışın da sektörel büyümeye yüksek ivme kazandırdığı belirtildi.