Pilotsuz uçaklarda uçmak ister misiniz? Bunu denemeyi hiçbir havayolu düşünmese de bu teknoloji var. İddialara göre uçağın yardımcı pilotunun kasten sebep olduğu Alp'lerde gerçekleşen Germanwings uçak kazası akıllara şu soruyu getirdi: "Uçakların pilotsuz uçması mantıklı mı?"
 
Bazı uzmanlar bu soruya evet diyor
Emekli Hava Kuvvetleri pilotu olan ve şimdilerde Duke Üniversitesi'nde İnsan ve Otonomi Laboratuarı yöneticiliği ve mühendislik profesörlüğü yapan Mary 
Missy Cummings
'e göre "Uçaklar zaten kendi başlarına uçabilirler."

"Zaten pilotlar uçağı uçurmak için her uçuşta sadece 3 dakika harcıyorlar ve bunu yapmak zorunda değiller." dedi ve uçak kazalarının %80'inin insan hatalarından kaynaklandığını da ekledi.
 
Ayrıca Cummings'e göre, Amerikan ordusunun, boyutları neredeyse yaygın bir biçimde kullanılan Boeing 737 tipi yolcu uçaklarına yakın olan Global Hawk insansız hava araçlarını zaten kullanıyor ve ordu verileri gösteriyor ki bu uçuşlarda pilotlu uçuşlara göre daha az kaza meydana geliyor.
 
Ama insansız hava araçları üzerinde yapılan şimdiye kadar ki tüm çalışmalar onların yolcusuz olarak sadece sevkiyat ve havadan fotoğraf çekmek için kullanıldığını gösteriyor.
 
Cummings'e göre yolcular da pilotsuz uçaklarda uçmaya hazır değiller.
 
"İnsanlar kaderlerini paylaşacakları bir insan pilot istiyorlar. Ayrıca bizim en önde hem oto-pilotu denetleyecek hem de eğer kaçak yolcu olursa durumu kontrol altına alacak bir bebek bakıcısına ihtiyacımız var." dedi.
 
İnsan ve Otomasyon departmanının başındaki MIT Uzay ve Havacılık profesörü John Hansman'a göre " İnsansız yolcu uçakları büyük ihtimalle on yıllarca uzağımızda."
 
"Bu bir teknik sorun değil, bu bir sosyal güven sorunu"
 Cummings, "Potansiyel maliyetleri kurtarma fikri aslında hiçte uzak değil. Havayolu şirketleri sadece iki kişilik uçuş ekibinden tek kişilik pilota geçiş yaparak uçaklarının ömrü boyunca trilyonlarca dolar kurtarabilirler." dedi.
 
İçinde sadece tek pilot olan uçaklar, pilotun yetersiz kalması durumunda kendilerini idare etmek zorunda kalacaktır.
 
Cummings, uçakta kendini yerden kaldırabilen yada yere indirebilen bir yardımcı yeteneğe ihtiyaç duyacağınızı ve bunun öncelikle kargo uçaklarında, bir sonraki adım olarak yolcu uçaklarında kullanılacağını öngördü.
 
Pilotsuz uçaklar hacklenme riskine sahip. Ama uzmanlara göre bu risk çok küçük ve buna değer bir risk.
 
Texas Üniversitesi Uzay Mühendisliği profesörü Todd Humphreys "Uçaklar hack geçirmez olabilir mi? Hayır. Güçlü bir dayanıklılığa sahip olabilir mi? Evet." dedi. Ayrıca; hacklenmenin yolcular için hava korsanı veya sahte pilotlardan daha az riskli olacağını ekledi.
 
Bu konuda bir anket yöneten Cummings'e göre havayolu şirketleri daha düşük bilet fiyatlarıyla yolcuları pilotsuz uçaklarda uçmaya ikna edebileceklerdir.
 
"Eğer insanlar bunun elle tutulur bir tasarruf olduğunu hissederlerse, bunu yapmaya daha istekli olabilirler." dedi.
 
Gelecek yıllarda insanların kendi kendini kullanan arabalarda rahat olmaya başlamasıyla pilotsuz uçaklara karşı tutumlarının da değişeceğini umduğunu söyledi.
 
İnsanlar artık daha fazla otomasyon kullanıyorlar cümlesini de ekledi.