Yapılan bir çalışmada güneş sistemimizin dışındaki ilk kez gözlemlenen bir gezegenden yayılan radyo dalgaları tespit edildi. Bu dalgaların gezegeni koruyan manyetik bir alanın varlığını gösterdiği ifade edildi.

Fransız Haber Ajansının (AFP) aktardığına göre, bu dalgalar Avrupa’nın çeşitleri bölgelerine dağılmış 50 bin antenden oluşan ve düşük frekanslarda çalışan LOFAR radyo teleskobu tarafından gözlemlendi.

Bu radyo dalgalarının kaynağı güneş sistemimizden 50 ışık yılı uzaklıktaki Tau Boötis sisteminden geliyor. Tau Boötis sistemi çift yıldızdan ve Tau Boötis B’den oluşmaktadır.

Güneş sistemi dışındaki gezegenlerde, Dünya ve Jüpiter’de olduğu gibi gezegeni frekanslardan koruyan bir manyetik alanın olup olmadığı henüz bilinmemektedir.

Çalışmada görevli araştırmacılardan ve Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarlarından biri olan Paris PSL gözlemevinden Philippe Zarka’ya göre LOFAR tarafından gözlemlenen dalgalar manyetik alanın varlığının apaçık bir kanıtıdır.

Gezegenlerin etrafındaki manyetik alanlar genelde zayıf ve uzakta olduğu için bu tür dalgaları tespit etmek çok zordur.

Philippe Zarka bu dalgaların %98 güvenilir olduğunu, kaynağının gezegen değil yıldız da olabileceğini söyledi. Astrofizikçi konunun çözümü için çalışmalara devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Zarka’ya göre güneş sistemimizin dışındaki gezegenlerin etrafındaki manyetik alanın varlığı gezegendeki yaşam olasılığını arttırıyor. 25 yıl önce bu türden ilk astronomik nesnenin keşfedilmesinden bu yana güneş sistemimizin dışında yaklaşık 4 bin gezegen gözlemlendi.

Astrofizikçi, yaşam için ısı gibi diğer koşullara ihtiyaç duyulduğunu, Tau Boötis B’deki sıcaklığın herhangi bir yaşam için çok yüksek olabileceğini söyledi.