Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde 5-21 Ağustos tarihleri arasında devam edecek olimpiyatlarda teknoloji şovu da yaşanıyor. Rio Olimpiyatları’nda 206 ülkeden 10 bin 500 sporcu 28 dalda mücadele edecek. Türkiye’yi yaklaşık 100 sporcu temsil edecek.

Olimpiyatlarda ilk kez uygulamaya konulacak sanal gerçeklik, video gösterimi, GPS, su altı dijital ölçer gibi yeni nesil teknolojilerle seyir zevki de artırılacak.

Bu dev organizasyonun teknik altyapısını Atos sağlıyor. Hanife Baş'ın Milliyet'teki haberinde, Atos Türkiye CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Doğan, dünya genelinde yaklaşık 3.6 milyar kişiye oyunları kesintisiz izleme imkanı sunduklarını söyledi. Doğan, “Seyircilerin oyunları televizyonun yanı sıra mobil cihazlar, sosyal medya ve internet kanallarından da kesintisiz olarak takip etmeleri için gerekli hazırlıkları tamamladık. Rio Yaz Olimpiyatları şimdiye kadar en fazla sayıda insanın dijital platformlardan erişim sağlayacağı organizasyon olacak” dedi.

En ‘bağlı’ oyunlar

Atos’un BT sistemleri, 6 bin saatlik olimpiyat oyunları içeriğinin televizyon yayınları ve dijital olarak milyarlarca laptop, tablete ve akıllı telefona anlık olarak iletilmesini ve gönderilmesini sağlayacak. Doğan, Rio Olimpiyatları’ndaki teknolojik yeniliklerle ilgili şunları söyledi: “Mobil ve dijital olarak en ‘bağlı’ olimpiyat olacak. Olimpiyat tarihinde ilk kez tüm uygulamalar buluta taşınacak. Olimpik video oynatıcısı var. Tek bir ekrandan izleyicilere, canlı spor etkinliklerinin sonuçlarını, istatistikleri, sporcuların biyografileri ve sosyal medya diyaloglarını sunuyor. Yorumcu bilgi sistemi var.

Hem fiziksel hem de sanal tehditlere karşı tüm hazırlıklar tam. Olimpiyat alanlarında meydana gelebilecek sel, internet bağlantısı kopmaları, elektrik kesintileri gibi yaklaşık bin farklı felaket senaryosunu test ettik. Bunun yanı sıra oyunlara giriş için de tüm önlemler alınmış durumda. 17 gün boyunca olimpiyatlara 8 milyarı aşkın cihaz bağlanacak.”

Yeni uygulamalar

Olimpiyatlar en son Londra’da, 2012’da düzenlenmişti. O tarihten bu yana teknoloji bir hayli gelişti. Bazı spor dallarında göreceğimiz teknolojiler şöyle:

- Voleybol takımları video görüntülerini kullanarak hakemin kararlarına bakabilecek. İkinci hakem televizyondan tartışmalı pozisyonları takip edecek.

- Uzun mesafe yüzücülerinin ne kadar yüzdüklerini anlamaları için 800 ve 1500 metre yarışlarında ‘lap counter’ kullanılacak. Yüzücü her dönüşünde duvara dokunduğunda ne kadar gittiğini anlayabilecek.

- Kürekte, seyirciler GPS uygulaması sayesinde oyunları daha iyi izleyebilecek. Kanolara yerleştirilecek GPS cihazları sayesinde izleyiciler hangi yarışmacının ne kadar hızlı ve hangi yönde gittiğini büyük ekranlarda görebilecek.

- Okçulukta ise yeni bir skor sistemiyle doğruluk ve izleyici deneyimi geliştirilecek. Hakemin kararının yerini elektronik skor sistemi alıyor.

- Halter müsabakalarında ise küçük bir kamerayla seyircilerin yarışmacıların her anını takip etmesi sağlanacak. Böylece seyir zevki artırılacak.

- Yakın alan iletişiminin entegre edildiği bir bileklikle olimpiyat alanındaki 4 bin satış terminalinden alışverişler yapılabilecek. Visa, olimpiyatlarda ödeme yüzüğünü de tanıtacak.

- Sanal gerçekliği de görüyor olacağız. Olympic Broadcasting Services (OBS) yüksek çözünürlüklü görüntüleri kapanış ve açılış törenlerinde yayınlıyor olacak.

Rakamlarla Rio

- Olimpiyat oyunlarının yaklaşık maliyeti 10.7 milyar euro.

- 206 ülkeden 10 bin 500 sporcu yarışacak.

- 7.5 milyon bilet satışa çıkarıldı.

- Sadece biletten 8 milyon dolar gelir bekleniyor.

- TV yayınından beklenen gelir 4 milyar dolar.

- Rio’da beklenen turist sayısı 500 bin.

- 85 bin asker ve polis güvenlik için görev başında olacak.

- 20 milyon tweet atılması bekleniyor.

- 3 milyar seyirci oyunları izlerken aynı zamanda mobil cihazlardan da bağlanacak.