Binlerce yıl önce gömülmüş ve kentin efsanevi kurucusu Romulus’un mezarı olarak antik Romalılar tarafından kutsanan bir mezar şimdi Roma’daki Forum’un altında yeniden keşfedildi.

Arkeologlara göre yeraltı mezarının ve etrafındaki tapınağın MÖ 6. yüzyıldan kalma olduğu düşünülüyor.

Antik Romalılar, bu mezarda şehirlerinin kurucusunun kalıntıları olduğuna inanıyorlardı, ancak arkeologların mezarda yeni buldukları taş lahit boş çıktı.

Parco Archeologico del Colosseo’nun direktörü Alfonsina Russo, Yunanca “hipogeum” olarak adlandırılan yeraltı tapınağının Romulus’a adanmış bir adak sunağı içerdiğini söylüyor.

Russo’nun söylediğine göre, mezarın girişi Forum’un kuzeybatısında, “Curia Julia” ya da Senato binasının altında gizliydi. Mezarın kendisi ise bir zamanlar Comitium olan yapının altındaydı. Bu yapı, halk meclislerinin oy verdiği antik kentin merkezi buluşma yeriydi.

Mezar, aynı zamanda, siyah mermerle döşenmiş ve kötü şansa neden olduğu düşünülen eski bir tapınak olan Lapis Nijer’in yanındaydı. Bu tapınakta bir de, Romulus’un Senato’nun kıskanç üyeleri tarafından öldürüldüğü söylenen noktayı işaretleyen bir taş blok bulunuyordu.

Russo, bu nedenle tapınağın Roma’nın siyasi hayatı için son derece sembolik bir değeri olduğunu söylüyor.

Mezardaki içi boş 1.4 metrelik lahit, Forum’un yanındaki Capitoline Tepesi’nden çıkarılan ve tüf adı verilen hafif bir volkanik taştan yapılmıştı.

Efsanevi kurucu
Romulus, MÖ 8. yüzyılda yaşadığı söylenen Roma’nın efsanevi kurucusuydu. Ancak çoğu tarihçi onun gerçekte var olmadığını düşünüyor.

Efsaneye göre, Romulus ve ikiz kardeşi Remus, Latin şehri Alba Longa’nın tahttan indirilen kralı Numitor’in torunlarıydı. Ya da kızı Rhea Silvia ve savaş tanrısı Mars’ın insan formundaki oğullarıydı.

Alba Longa’nın yeni kralı, bebek Romulus ve Remus’un Tiber Nehri’ne atılmasını emrettiğinde, bunun yerine nehir kıyısında terk edilmişlerdi; orada, bir çoban tarafından bulunana kadar onları yetiştiren bir dişi kurt tarafından kurtarıldılar.

Daha sonraki yıllarda, Romulus ve Remus dedelerini Alba Longa’nın tahtına geri oturttu ve bebek olarak terk edildikleri yere bakan yeni bir şehir inşa etmeye karar verdi. Ancak efsaneye göre, hangi tepeye inşa edecekleri konusunda anlaşamadılar ve Remus, tartışma sırasında Romulus veya destekçileri tarafından öldürüldü.

Romulus Roma’yı Palatine Tepesi’nde kurdu ve ilk kralı oldu; daha sonraki yüzyıllarda, Senato tarafından yönetilen bir cumhuriyet ve ardından bir imparatorluk oldu.