Hürriyet Gazetesi yazarı Ömer BİLGE'nin hazırladığı habere göre Rum İstihbarat Örgütü (KİP), Türkiye’nin asrın projeleri arasında yer alan Kıbrıs’a su temin projesinin açılışının hemen ertesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Birleşmiş Milletler’in (BM) ortak hazırladığı ve sadece Türkiye’yle paylaşılan ‘gizli damgalı’ su belgesini medyaya sızdırdı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın, Türkiye’den suyun geldiği Alaköprü Barajı’nın 2011’deki temel atma çalışmaları sırasında hazırladığı gizli belgeye göre, stratejik öneme sahip su projesi, KKTC’de mülk fiyatları ile ülkenin milli gelirini artıracak. Böylece Rumlar’ın müzakere masasında talep ettiği toprakları alması uluslararası hukuk kurallarına göre zorlaşacak. KKTC’nin gizli belgesini Rum Fileleftheros gazetesi yayınladı. Küçük bir bölümü yayınlanan belge, KKTC eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun mülkiyet konusundaki müzakerecisi Serden Hoca’nın imzasını taşıyor.

Da Vinci kullanıyorlar
Rum istihbaratı, belgeleri ele geçirirken İtalya merkezli Hacker Team’in uluslararası istihbarat servisleri için özel hazırladığı ‘Da Vinci’ korsan yazılımını kullandı. Hacker Team skandalının temmuz ayında patlamasından sonra korsanlarla yıllardır ortak çalıştığı ortaya çıkan Rum istihbarat (KİPE) şefi Andreas Penteras, istifa etmiş ancak kendini, “İşgal bölgelerinde (KKTC) Türklerin gizli yazışmaları ile e-maillerini ele geçirmek için casus yazılımları aldık” diye savunmuştu. 50 kişilik özel bir teknik takip ekibi kuran Rum istihbaratının belge operasyonu ilk değil. Rum istihbaratı, BM’nin Kıbrıs eski temsilcisi Aleksander Downer’ın belgelerini çalmış, parçalar halinde Rum medyasına servis etmişti. Hacker Team’in hazırladığı Da Vinci korsan yazılımı, internet üzerinden bilgisayarlara ve cep telefonlarına ulaşarak belgeleri istenilen yerlere gönderiyor. Program, dünya üzerindeki tüm virüs ve koruma programlarını aşıyor. Hacker skandalında programı Türk emniyetinin de kullandığı ortaya çıkmıştı.