Roscosmos: Luna-25'in, dünyanın doğal uydusuna yolculuğu devam ediyor, uzay aracının tüm sistemleri düzgün çalışıyor ve onunla iletişim istikrarlı bir şekilde sürüyor, aracın enerji dengesi olumlu

Rusya’nın resmi uzay ajansı Roscosmos, 47 yıl aradan sonra Ay’ın güney kutbunda incelemeler yapmak üzere cuma günü gönderilen Luna-25 adlı insansız uzay keşif aracından gelen ilk verilerin bilim insanları tarafından incelenmeye başlandığını duyurdu.

Roscosmos’un sosyal medyada Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Luna-25'in, dünyanın doğal uydusuna yolculuğu devam ediyor, uzay aracının tüm sistemleri düzgün çalışıyor ve onunla iletişim istikrarlı bir şekilde sürüyor, aracın enerji dengesi olumlu.” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Ay'a uçuşla ilgili ilk ölçüm verilerine ulaşıldı ve projenin bilim ekibi bunları değerlendirmeye başladı.” ifadesi kullanıldı.


Rus uzay aracı 23 Ağustos’ta Ay’a ulaşacak

Ay'ın daha önce hiç araştırılmamış güney kutbunda incelemeler yapacak Luna-25'in, 23 Ağustos'ta Ay’a ulaşması bekleniyor.

Rus uzay aracının ayın çevresine seyahat etmesi yaklaşık 5,5 gün sürecek, ardından yüzeye çıkmadan önce yaklaşık 100 kilometre yörüngede üç ila yedi gün geçirecek.

Luna-25'in bir yıl boyunca Ay yüzeyinde çalışması planlanıyor

Daha önce teknik sorunlar yüzünden defalarca ertelenen bu yolculuk, Moskova’nın yaklaşık yarım asır sonraki ilk Ay'a iniş misyonu olma özelliği taşıyor.

Luna-25, Ay'ın güney kutbuna ulaşan ilk uzay aracı olacak

Misyonun öncelikli hedefinin yumuşak iniş teknolojilerinin geliştirilmesi, Ay'ın iç yapısının incelenmesi ve su da dahil olmak üzere Ay'da bulunan kaynakların araştırılması olduğu ifade ediliyor.

Rusya'nın 1976'dan bu yana ilk Ay aracı olma özelliğini taşıyan Luna-25'in bir yıl boyunca Ay yüzeyinde çalışması planlanıyor.

Daha önceki inişlerin Ay’ın ekvatorunun yakınında gerçekleştiğini belirten uzay araştırmacıları, yaklaşık 800 kilogram ağırlığındaki dört ayaklı uzay aracının Ay’ın ilk kez güney kutbuna ineceğine dikkat çekiyor.

Rusya'dan 47 yıl sonra ilk: Luna-25 Ay'a yolculukta

Roketsan duyurdu: Yerli sonda roketi uzaya başarıyla fırlatıldı

Virgin Galactic ilk sivil uzay yolculuğunu gerçekleştirdi

NASA, kayıp uzay aracıyla iletişimi sağladı

NASA'daki elektrik kesintisi uzay ile iletişimi kesti