Moskova Teknik İletişim ve Bilişim Üniversitesi’nde sahte bankacılık işlemlerini tanıyan bir sinir ağ modeli geliştirildi

Moskova Teknik İletişim ve Bilişim Üniversitesi bilim adamları, sahte bankacılık işlemlerini tanımak için bir sinir ağı modeli geliştirdiler. Üniversite, Rus haber ajansı TASS’a verdiği bilgide, modelin şu aşamada internet dolandırıcılarına karşı ilk savunma hattı olarak kullanılabileceğini belirtti.

Üniversite, şu anda modelin internet dolandırıcılarına karşı ilk savunma hattı olarak kullanılabileceğini açıkladı.

Geliştirilen sinir ağı modelinin görevi sahte banka işlemlerini tanımak. Uygulama kısmında Kaggle web sitesinden alınan kredi kartıyla gerçekleştirilen işlemlerden oluşan bir veri seti kullanıldı. Moskova Teknik İletişim ve Bilişim Üniversitesi basın servisi başkanı Alina Hakimzyanova’nın ifadesine göre, veri analizi ve 40 dönemlik eğitim sayesinde başarılı sonuçlar elde edildi. Sinir ağı modeli, keşfedilmemiş verilere başarıyla genelleştirildi ve sahte faaliyetlerin tanınmasında çok yüksek doğruluk gösterdi.

Yeni modelin önemli özelliği, mevcut bir sinir ağı temelinde geliştirilmiş olması. Bu durum, sahte banka işlemlerini tanıma konusundaki nöral ağ araştırmalarına daha temel bir katkı sağlıyor. Geliştirme ekibi, elde edilen modelin suç eylemlerini tanıma konusunda birçok belirgin düzenlemeyi fark edebildiğini ve benzer modellere kıyasla oldukça yüksek performans gösterdiğini belirtiyor. Ekip, sinir ağı modelini eğitirken banka kartının türü, işlemi gerçekleştiren cihazın özellikleri gibi verileri de dikkate aldı. Yeni modelin dikkate değer bir özelliği ise suç eylemlerini tanımak için belirli düzenlemeleri göz önünde bulundurabilmesidir. Örneğin, işlemleri filtreleme sırasında zaman damgaları analiz ediliyor ve bir kişinin banka hesabını ne kadar süredir açtığı ve hangi kuruluşta hizmet gördüğü belirleniyor.

Yönetim ve Otomasyon için Akıllı Sistemler bölümünden Doç. Dr. İrina Yabloçnika, Moskova Teknik İletişim ve Bilişim Üniversitesi’nden yaptığı açıklamada, “Araştırmamız devam etmekte. İlerleyen süreçte sinir ağı üzerinde daha temel eğitim ve testler yapılacak. Banka bilgilerinin gizliliği, çalışmayı önemli ölçüde zorlaştırıyor olsa da, işlemlerle ilgili verilere ulaşmak neredeyse imkânsız. Konvolüsyonel sinir ağı modeli, internet dolandırıcılığına karşı ilk savunma hattı olarak kullanılabilir.” şeklinde konuştu.(Gazetemru)

Dolandırıcılara darbe! 70 milyon TL, silah, uyuşturucu, 37 kişi yakalandı

 

Milyarlık fon dolandırıcılığı davası: İddianamedeki o fotoğraf

 

8 ilde siber dolandırıcılara operasyon