Rusya Dijital Kalkınma, İletişim ve Kitle İletişim Bakanı Maksut Shadayev, yerli üreticilerin Rusya IT pazarındaki payının iki katına çıkarak yüzde 50’yi aştığını ve bazı alanlarda Çinli üreticileri bile geride bıraktığını söyledi.

Shadayev Rossiya 24 TV kanalına verdiği röportajda, “Pazarımız çökmedi ve aynı zamanda Rus üreticilerin payı iki katına çıkarak yüzde 50’yi aştı, hatta bazı nişlerde Çinlileri bile geride bıraktı. Şimdi talebi karşılamak için üç büyük tesis inşa ediliyor” dedi.

Bakan Shadayev, 2022’de Rus IT şirketlerini desteklemeyi amaçlayan bir dizi önlemin uygulandığını ve bu kararların “ağır donanım” üreticileri (sunucular, veri depolama sistemleri-DSS) üzerinde iyi bir etkisi olduğunu söyledi. Bakan, bu tür ekipmanların üretimi için üç fabrikanın inşa edildiğini hatırlatarak, bunların kurumsal müşterilerin ve veri işleme merkezlerinin talebini karşılaması gerektiğinin altını çizdi.

Bakan konu hakkında yaptığı açıklamada “Ayrıca tüm yazılım geliştiriciler, teftişlere ilişkin bir moratoryumun getirilmesinden başlayarak, yani gelir vergisinin sıfırlanması, 30 yaşın altındaki genç çalışanlara artık askerlik hizmetini tecil etme hakkı verilmesinden başlayarak büyük ölçüde destek aldı. Bütün bunlar elbette Rus şirketlerini kalkınmaya, yeni gelişmelere yatırım yapmaya da teşvik etti” diye konuştu.