Google Inc.’in Android yazılımını kullanan en büyük mobil cihaz üreticisi Samsung Electronics Co., Tizen işletim sistemli ilk akıllı telefonunu piyasaya planlanandan yaklaşık bir yıl geç sunacak.

Güney Kore merkezli Suwon, Samsung Z'nin diğer pazarlara çıkmadan önce üçüncü çeyrekte Rusya'da tüketiciyle buluşacağını açıkladı. 4.8 inçlik ekrana sahip olan Samsung Z, yarın San Francisco'da düzenlenen Tizen geliştiricileri konferansında tanıtılacak.

Aralarında Intel ve Vodafone'un da bulunduğu bir grup şirket tarafından geliştirilen Tizen, en popüler akıllı telefon işletim sistemi olan Android'e alternatif olacak. Tüketici talebini canlandırarak ucuz Çin mallarıyla rekabet etmeye çalışan Asya'nın en büyük teknoloji şirketi, daha önce Tizen kullanan ilk telefonlarının 2013 Eylül sonunda piyasaya çıkacağını duyurmuştu.

CIMB Group Holdings analistlerinden Lee Do Hoon, "Samsung üçüncü çeyrekteki boşlukları doldurmak için elinden gelen her şeyi yapmaya çalışıyor ama ben Tizen'li telefonun Samsung'un akıllı telefon satışlarının bütününe büyük bir katkı sağlayacağını düşünmüyorum. Yeni telefon henüz yolun çok çok başında olduğu için, bu adım yalnızca sembolik bir anlam taşıyor" yorumunda bulundu.

Samsung hisseleri Seul'de yüzde 0.8 yükselişle kapanışta 1,455,000 wona ulaştı.Hisseler 2013 yılında kaydedilen yüzde 9.9'luk düşüşün ardından bu yıl yüzde 6.1 değer kazandı.