Samsung uzun süredir konuşulan Tizen işletim sistemli akıllı telefonlarını yakın bir zamanda duyurmaya hazırlanıyor. Güney Koreli MovePlayer sitesi tarafından sızdırılan ZEQ9000 isimli Tizen akıllı telefon detaylarıyla ortaya çıktı. Henüz Samsung tarafından resmi olarak doğrulanmayan Tizen'li ZEQ9000, 'Zeke' adıyla satışa sunulacak.
Tizen 2.1 işletim sistemine sahip olması beklenen telefon, arayüz ve ikon tasarımı olarak Android modellerinden gözle görülür bir şekilde ayrılıyor. Donanım olarak 4.8-inç büyüklüğünde HD ekrana sahip olan cihaza, Qualcomm'un Snapdragon 800 işlemcisi güç veriyor. Galaxy S4'ü küçük modelini andıran Zeke, Şubat ayında Barselona'da düzenlenecek MWC Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtılması bekleniyor.
Linux temelli açık kaynak bir işletim sistemi olan Tizen, akıllı telefonlara ek olarak tabletlerden televizyonlara hatta araç içi bilgi eğlence sistemlerine kadar pek çok alanda kullanılması bekleniyor. Samsung Tizen işletim sistemini Android’e alternatif olarak, Intel ile birlikte geliştiriyor.