Türkiye’de E-ticaret sektörü her geçen yıl büyüyor. Ancak sektör, insan kaynakları konusunda ciddi sıkıntı yaşıyor. Uzman yöneticilerin, özellikle de genel müdürlerin sayısı oldukça az... Çünkü genel müdürün e-ticareti bilmesi, insan kaynaklarını bilmesi, hızlı tempo için tüm konulara hakim ve alt yapıya sahip olması çok önemli. Bu alanda birikim sahibi yabancı yöneticiler ise Türkiye’deki sisteme göre çalışmayı tercih etmiyor.
Tüm bu nedenlerle markalar arası yönetici transferi sık yaşanıyor.

Hepsiburada’dan transfer

E-ticarette yönetici değişimi son dönemde hızlandı gibi görünüyor. Türkiye e-ticaret sektörünün lokomotif şirketlerinden olan özel alışveriş sitesi markafoni de bu değişimden etkilenenler arasında.

Markafoni’nin kurucusu Sina Afra, 2011’de hisselerin yüzde 70’ini Naspers adında global bir şirkete devretmişti. Afra, geçtiğimiz günlerde geri kalan hisselerini de aynı gruba devrederek tüm hisselerini elden çıkarmış oldu. Afra Markafoni’nin CEO’luk pozisyonundan da ayrıldı. Bunun üzerine Naspers ise CEO pozisyonuna en son hepsiburada.com’un CEO koltuğunda oturan İlker Baydar’ı getirdi.

Sorumluluk Saatçioğlu’nda

Kariyerine 1997 yılında Group Promodes, Continent’de Kategori Müdürü olarak başlayan Baydar, 1999 yılından itibaren 7 yıl boyunca Metro Türkiye ve Çin’de Cash&Carry’de Grup Müdürü olarak görev yaptı.
Baydar daha sonra sırasıyla Best Buy ve İngiliz Kesa Grubu’na bağlı teknoloji marketleri zinciri Darty’de görev aldı. Baydar son olarak hepsiburada.com’da Genel Müdür olarak görev yapıyordu. Baydar’ın ardından hepsiburada.com’da sorumluluk ise Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Gürhan Saatçioğlu’na geçti.

Limango’dan Gittigidiyor’a

Limango Genel Müdürü Gülfem Toygar’ın ebay’in Türkiye iştiraki GittiGidiyor.com’a transfer olması ise Kasım 2013’te gerçekleşti.
Toygar, 1996 yılında Webster Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve İşletme bölümlerinde çift eğitim aldı. 1999 yılının sonuna kadar Enter bilgisayarda servis ekibini yöneten Toygar, 2000 yılının başında E-store’un genel müdürü oldu.

2009 yılında Alman perakende devi Otto Group’a ait özel alışveriş sitesi Limango’yu Türkiye tüketicisi ile buluşturan Toygar, son olarak 2012 yılında Ogli e-Solutions Platform ve arabulvar.com projelerini hayata geçirdi. 2010 yılında koçluk dünyasına adım atıp “Adler Certified Coach” sertifikasını aldı.

2009 yılından bu yana Limango Türkiye Grup Şirketleri Genel Müdürü olarak görev yapan Toygar’ın gelişiyle gittigidiyor.com’un başındaki isim olan Cenk Angın ise, uzmantv’ye geçti.

Limango’da Toygar’dan boşalan koltuğa ise Ahmet Erten getirildi. Erten, Limango’nun kuruluşundan beri şirkette CFO olarak görev yapıyordu. (Eylem Türk/Milliyet)