Büyük Firrmalar sanal gerçeklik alanında birbiri ardına piyasaya giriyor. Henüz yolun başındayız ama potansiyel büyük. Türkiye'de de bu ürünleri bulmak mümkün.

İzlediğiniz belgeseldeki leoparın bir adım ötenizde olduğunu, daha temeli bile atılmamış bir evin içini gezdiğinizi, Lady Gaga konserinde kalabalıkların arasında coştuğunuzu düşünün!.. Görüntünün 'sanki içindeymişsiniz' hissini veren virtual reality teknolojisinin kullanıldığı sanal gözlüklerle tüm bunları yaşamak mümkün. Giyilebilir teknolojiler içinde şüphesiz en heyecan verici araçlardan biri sanal gerçeklik gözlükleri. Bu teknolojik oyuncakların önümüzdeki yıllarda medya ve oyun endüstrisinin dinamiklerini kökten değiştireceğine inanılıyor. Teknoloji dünyasına yön veren Google, Facebook, Samsung, Sony gibi dev firmalar bu alanda sağlam bir yer edinmek için kolları sıvadı bile.

Sanal gerçeklik gözlükleri, kullanıcının gözleri önünde 360 derecelik sanal görüntü oluşturuyor. Kullanıcının baş hareketleriyle üç boyutlu bir dünyanın içine girmesini sağlayan bu gözlükler, iki farklı lensin doğru açıyla birleştirilmesiyle yapılıyor. Bu lenslerin yanı sıra hareket sensörü ve işlemci hızı gibi özellikler de sanal gerçeklik gözlüklerinin en önemli parçaları arasında yer alıyor. Ve çoğunlukla akıllı telefonlarla entegre çalışıyor. Bu gözlükler için hazırlanan oyun ve film gibi içerikler ise özel olarak hazırlanıyor. Son zamanlarda özellikle giyilebilir teknolojilerin yükselişiyle son kullanıcı tarafında da bu gözlüklere ilgi söz konusu. Son kullanıcıların ilgisine ve bu alandaki yatırımlara geçmeden önce, rakamlara göz atmakta fayda var...

5 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

ABD Ulusal Girişim Sermayesi Derneği verilerine göre, 2013 ve 2014 yıllarında sanal gerçeklik gözlüğü sektörüne yapılan yatırımın miktarı 1 milyar doları geçti. Analiz şirketi KZero'nun verilerine göre ise, 2014 yılında 200 bin adet civarında sanal gerçeklik gözlüğü satıldı. Ancak bu rakam her yıl katlanarak büyüyecek. Tahminler, 2015'te 5.7 milyon adet sanal gerçeklik gözlüğünün satılması ve 1.4 milyar dolarlık hacim yaratılması yönünde. Bu rakam 2018 yılında ise 5.2 milyar dolara ulaşacak. Sanal gerçeklik gözlüğü pazarının gelişmesi ise video ve oyun gibi içeriklerin artmasıyla gerçekleşecek.

10' DAN FAZLA MARKA VAR

Türkiye'de yeni yeni satışa çıkmaya başlayan sanal gerçeklik gözlükleri, ABD'de piyasasında bir süredir satışta. Şimdiye dek 10'dan fazla markanın lanse ettiği ya da üzerinde çalıştığı sanal gerçeklik gözlükleri arasında en çok öne çıkanları sizin için derledik...

OCULUS RIFT

2012 yılında başlayan bir Kickstarter projesi olan ve 250 bin dolarlık bağış toplama amacıyla yola çıkıp 2.4 milyon dolara ulaşan Oculus Rift, piyasada son kullanıcıya ulaşan ilk sanal gerçeklik gözlüklerinden biri. Akıllı telefondan bağımsız çalışan ürün, USB ile bilgisayara bağlanabiliyor. İki adet 7 inçlik stereo ekranıyla kullanıcıyı üç boyutlu bir dünyaya bağlayan ürünün şu anda ikinci modeli geliştiriliyor. Facebook'un bir süre önce 2 milyar dolara satın aldığı Oculus'un ABD ve Batı Avrupa pazarında sunmuş olduğu ilk modelin satış fiyatları 1.800 ile 2 bin TL arasında değişiyor. Oculus Riffle birlikte kumanda, joystick gibi diğer ekipmanları da ekstra ücretlerle edinmek mümkün.

GOOGLE CARDBOARD

Türkiye'de de satışta olan ve Google'ın kartondan ürettiği sanal gerçeklik gözlüğü Google Cardboard, 5 inçlik tüm Android akıllı telefonlarla uyumlu. Gözlükle Google’ın özel geliştirdiği uygulamaları kullanmak mümkün. Bu özel uygulamalar sayesinde YouTube videoları izlenebiliyor ve Google Haritalar servisi kullanılabiliyor. Daha pek çok uygulamanın Google Play uygulama mağazasından indirilebildiği Cardboard'un satış fiyatı ise 50 TL.

SAMSUNG GEAR VR

Oculus Rift desteğiyle piyasaya çıkan Samsung Gear VR, Samsung'un yeni üst segment cihazları olan Galaxy S6, S6 Edge, Note 5 ve S6 Edge+’la uyumlu olarak çalışıyor. Bu telefonların ekran olarak kullanıldığı Gear VR'ın tüm cihazlarla senkronize çalışmaması bir dezavantaj olarak görülse de şirketin daha çok cihazla uyumlu olan bir Gear VR projesi üstünde çalıştığı biliniyor. Samsung Gear VR, 1.200 TL fiyat etiketiyle Türkiye pazarında satışta.

SONY PLAYSTATION VR

Sony'nin PlayStation 4 için platformlarıyla uyumlu olarak gelmesi beklenen Playstation VR, kendisine özel 10 adet oyunla satışa çıkacak. Her göz için 960x1080 piksel çözünürlükte görüntü verebilen 5.7 inç OLED ekrana sahip olan gözlük, 90Hz ve 120Hz tazeleme oranlarını destekliyor. Üç boyutlu ses desteği sunan cihaz, 2016'nın ilk yarısında raflardaki yerini alacak. Çıkış fiyatının ise 300 dolar olması bekleniyor.

HTCVIVE

Oyun platformu Valve'ın Steam VR teknolojisi ile çalışan HTC Vive, sanal gözlük pazarında iyi bir yer edinmeyi hedefleyen HTC'nin en iddialı ürünlerinden. HTC ve Valve, "Hareket Algılayan Kontrol Birimleri" ile "Tam Oda Ölçeğinde 360 Derece" çözümü hayata geçirerek, ayağa kalkıp etrafta dolaşmanıza ve sanal alanınızı keşfetmenize, nesneleri her açıdan incelemenize imkân veriyor. Yüksek kaliteli grafik, saniyede 90 kare video gibi özelliklere sahip olan gözlüğün satış fiyatı henüz belli değil ancak 29 Şubat'tan itibaren ön sipariş verilebilecek.

MICROSOFT HOLOLENS

Sanal gerçeklik piyasasında Microsoft HoloLens ile rekabete başlayan Microsoft, rakiplerinden ayrılarak daha farklı bir ürüne imza atmış oldu. Yarı sanal yarı artırılmış gerçeklik deneyimi sunan ürün, gerçek dünyayı sanal holografik imajlarla zenginleştiriyor. Hologram uygulamaların hayatımıza girmesine vesile olacak farklı bir ürün ve geliştiricilere de açık olarak piyasaya sunulacak. Windows 10'un yerleşik olarak geleceği ürün ile kullanıcılar PC'ye bağlanma gereği duymayacak. 2016 yılının ilk çeyreğinde geliştiricilere gönderilecek olan ürünün çıkış fiyatı ise 3 bin dolar olacak.

LG VR FOR G3

Sanal gerçeklik için harekete geçen şirketlerden biri de LG. Firmanın akıllı telefon modeli G3 için geliştirilen LG VR for G3, plastik bir kasaya sahip ve bir aksesuar olarak veriliyor. Ayrı olarak da yaklaşık 100 TL satış fiyatı ile tüketicilerle buluşuyor.

İÇERİK SORUNU

Teknoloji devleri için yepyeni bir alanda rekabeti temsil eden sanal gerçeklik gözlükleri henüz emekleme aşamasında. Özellikle üreticiler, kendi akıllı telefonlarıyla uyumlu gözlükler üreterek içerik noktasında yine kendi ürünlerinden ilham alıyor. Daha zengin içerik üretmek için önümüzdeki dönemde oyun ya da film endüstrisinden şirketlerle İşbirliği yapması beklenen mobil telefon üreticilerinin bu alanda işi ne kadar ciddiye aldığını zaman gösterecek. Ancak şunu hemen belirtelim, Google şimdiden bünyesinde sanal gerçeklik departmanı kurdu. Sanal gerçeklik departmanının başına getirilen İsim İse Gmail, Docs ve Drive gibi uygulamaların geliştirilmesinde kilit isim olan Clay Bavor oldu.

(EZGİ GÜLER/PARA DERGİSİ)