Türkiye'yi yasa boğan "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremleri sonrası milyonlarca insan çeşitli yollarla yardım etmeye çabalarken, bu yardımlaşma ruhunu fırsat bilen dolandırıcılar rahat durmayarak insanları dijital ortamda mağdur ediyor.

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan depremin başından bu yana dolandırıcıların pek çok farklı yöntemle yardımsever insanları suiistimal ettiğini anlattı.

DOLANDIRICILAR ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER DENİYOR

Eraslan, deprem döneminde dijital dolandırıcıların üç yöntemle insanları ağına düşürmeye çalıştığını gözlemlediklerini söyledi: "Depremin ilk gününden itibaren dijital dolandırıcılar çeşitli yöntemler denemeye başladı. Bizim gözlemimiz üç farklı yöntem denendi. Birinci yöntemde dolandırıcılar yardıma ihtiyacı olan bir depremzedeymiş gibi yapıp insanlardan yardım istedi. Biz buna ‘oltalama’ yöntemi diyoruz. Yardım talep ederken bir link gönderdiler. Bu linklerin WhatsApp gruplarında çokça paylaşıldığını gördük. Akraba, iş, apartman gruplarında bu linkler paylaşıldı. Tıkladığınızda ise telefonunuzdaki tüm bilgileri görebilen fidye yazılım telefonları ele geçirdi. İnsanlar hızlı olmak için, ihtiyaçlara bir çare olmak adına çırpınırken bu ahlaksızların tuzaklarına düştü."

ZARARLI YAZILIMLARA DİKKAT

İkinci yol olarak sahte sitelerin kurulduğunu belirten Eraslan, “İsmi devletin resmi internet sitelerine benzer isimlerle dolandırıcı siteler kurdular. O sitelere girdiğinizde de telefonunuza zararlı yazılımlar yükleniyor” değerlendirmesini yaptı. Bir diğer yöntem ise ihtiyacı olmayan kişilerin IBAN adreslerini ihtiyaç sahibiymiş gibi yaygınlaştırması oldu.

NE GİBİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?

ERASLAN dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

- Tanıdık olmayan, referanssız WhatsApp gruplarına girmeyin.

- Telefonlarınızın güvenlik duvarlarını aktive edin, şifreleri güvenlikli hale getirin, antivirüs programlarınızı güncelleyin.

- Genel kullanıma açık wi-fi hatlarından banka hesaplarınıza girmeyin.

- Dijital dolandırıcıların en sevdiği ortamdayız. Sahte kripto para hesaplarına karşı dikkatli olun.

- Devlet kurumlarının açıklamalarını iyi dinlemek, yaptığımız yardımların doğru yere gideceğinden emin olmamız lazım.

79 milyon liralık vurgun yapan sosyal medya dolandırıcılarına operasyon

 

Sosyete dolandırıcısına sosyal medya yasağı

 

Elon Musk'tan Twitter'a dolandırıcılık suçlaması

 

Sosyal medya dolandırıcılarına şafak baskını

 

Kopya sitelerle dolandırıcılık uyarısı