Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri olan SAPAG, 30 Eylül 2013 tarihinde sona eren yılın üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Bulut ve bellek içi platformlara geçişte liderliği koruyan SAP, çift haneli güçlü büyümesini sürdürüyor.

33 milyon bulut müşterisi var
SAP’nin IFRS olmayan yazılım ve bulut abonelik gelirleri 1,2 milyar euroyu bulurken, IFRS (International Financial Reporting Standarts – Uluslararası Finansal Raporlama Standartları) olmayan faaliyet kârı ise sabit kurlarda yüzde 15’lik artışla 1,3 milyar euro olarak açıklandı. Efektif kurlarda ise bu artış yüzde 5 oldu. 
2013 yılı 3. çeyreği verilerine göre SAP, IFRS olmayan yazılım ve bulut abonelik gelirlerini geçen yıla göre sabit kurda yüzde 13 artırırken (efektif kurda göre yüzde 6 büyüme ile 1.17 milyar euro), IFRS olmayan yazılım ve yazılımla ilgili hizmet gelirlerinde iki haneli büyüme hızını sürdürerek 3,36 milyar euro’ya çıkardı ve sabit kurda %12 büyüdü (efektif kurda yüzde 5) Bulut çözümleri abonelik ve destek gelirlerinde geçen yıla göre üç haneli büyüme yakalayan SAP, yıllık bulut çözümleri gelirini 1 milyar euroya yükseltti. Yaklaşık 33 milyon kullanıcısıyla SAP, bulut pazarında en fazla üye tabanına sahip şirket.
Gerçek zamanlı iş uygulamaları platformu olan HANA, SAP’nin büyümesinde etkili olmaya devam ediyor. SAP, 2100’ün üzerinde HANA müşterisiyle, yazılım gelirini geçen yıla göre sabit kurda %90 artırdı (efektif kurda yüzde 79 büyüme ile 149 milyon euro). SAP HANA ile çalışan SAP Business Suite yüksek performanslı uygulamalar için sınıfının en iyi platformu olup 450’den fazla müşterisi bulunuyor. Müşteriler SAPHANA Enterprise Cloud’a büyük ilgi gösteriyor. Ariba sayesinde oluşturulan sinerji ile uygulamalardan elde edilen gelir büyüyerek iki haneli rakamlara ulaşıyor. Takip eden 12 ayda Ariba ağı harcama hacmi yaklaşık 500 milyar dolardı. Bugün Ariba, birbirine bağlı 1,2 milyon firma ile dünyanın en geniş web tabanlı iş ve ticaret topluluğu haline geldi.
Yıl bazında değerlendirildiğinde SAP, IFRS olmayan yazılım ve yazılımla ilgili hizmet gelirlerini en az %10 artarak çift haneli büyüyen bir şirket olmaya devam ediyor. Şirket, 2013 yılı için IFRS olmayan bulut aboneliği ve destek gelirlerini 750 milyon euro dolaylarında belirlerken, 2012’de 392 milyon euro olarak kaydedilen SAP HANA yazılım gelirlerinin 650-700 milyon euro arasında gerçekleşmesini hedefliyor.

1 milyar kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor
SAP Eş-CEO’ları BillMcDermott ve Jim Hagemann Snabe konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“SAP bulut bilişim ve bellek içi platformlara geçişte liderliğini sürdürüyor. SAPHANA ise pazarın en nitelikli bellek içi veritabanı olup ürünü pazara sunarken belirttiğimiz 1 milyar kullanıcıya ulaşma hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Müşterilerimizin SAP Business Suite on HANA’yı hızlı benimsemesi geleceğin yenilikçi iş modellerine öncülük ettiğimizin sağlam bir göstergesidir. Şimdi, 1 milyar euro’ya ulaşan yıllık bulut gelirimizle dünyanın en büyük ikinci bulut şirketi konumundayız. Pazar payımızı hızla artırarak tüm pazarlarda rakiplerimizden belirgin bir farkla büyümemizi sürdüreceğiz.”

Keskin: “Türkiye’de de büyüme sürüyor”
SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin, yılın 3. çeyreğinde şirketin Türkiye’deki performansına ilişkin şunları söyledi: “Tüm bölgelerde olduğu gibi Türkiye’de de hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Dünyadaki mevcut ekonomik ortama ve güçlü kur dalgalanmalarına karşın, IFRS olmayan faaliyetlerimizde çift haneli büyümemizi sürdürdük”
· Şirket,2013 yıl sonunda IFRS olmayan yazılım ve yazılımla ilişkili hizmet gelirlerini sabit kura göre en az yüzde 10 artırmayı hedefliyor. (2012: 13,25 milyar euro)
· Şirket,2013 yıl sonunda IFRS olmayan bulut üyeliği ve destek gelirlerini, sabit kura göre yaklaşık 750 milyon euro olarak hedefliyor. (2012: 343 milyon euro)
· Şirket,2013 yıl sonunda SAP Hana yazılım gelirini 650 – 700 milyon euro aralığında hedefliyor. (2012: 392 milyon euro)
· Şirket,2013 yıl sonunda IFRS olmayan operasyon karının sabit kura göre 5,85 – 5,95milyar euro aralığında olmasını hedefliyor. (2012: 5,21 milyar euro)
· Şirket2013 yıl sonunda IFRS efektif vergi oranını yüzde 24-25 dolaylarında (2012:yüzde 26,2) ve IFRS olmayan efektif vergi oranını ise yüzde 25,5-26,5dolaylarında (2012: 27,5) projelendirmiş durumda.