Erwin Schrödinger (Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger), 12 Ağustos 1887'de Avusturya'da doğmuş, 1933 yılında Nobel ödülü kazanmış dünyaca ünlü bir fizikçidir.
Schrödinger en az kendisi kadar ünlü bir düşünce deneyi ile anılır: "Schrödinger'in Kedisi".
"Schrödinger'in Kedisi" düşünce deneyinde içinde özel bir düzenek bulunan bir kutu, kutunun içinde de canlı bir kedi yer alır. Düzenek o şekilde hazırlanmıştır ki çalıştırıldıktan sonraki 1 saat içinde (tamamen tesadüfe bağlı olarak) kediyi öldürebilir de öldürmeyebilir de. Kutunun içini dışarıdan görmek mümkün değildir.
"Schrödinger'in Kedisi" deneyinin amacı kedinin yaşayıp yaşamadığını (kutuyu açıp içine bakmadan) anlamanın bir yolu olmadığı; kedinin durumunun ancak bir olasılık fonksiyonu ile izah edilebileceğinin kanıtlanmasıdır.
Schrödinger Doodle'ı Neyi Anlatıyor?
Doodle'da yer alan siyah kedi deneydeki kedinin yaşıyor olma ihtimalini, beyaz olan ise ölmüş olma ihtimalini temsil eder. Bir yoruma göre kedi aynı anda hem yaşıyor hem de ölmüş olabileceği için Doodle içinde iki kedi aynı anda görünüyor. Grafiğin sol üstündeki sembol olasılık fonksiyonunu tanımlar.
Schrödinger Doodle'ı hem ünlü kedi deneyini hem de (parantezlere dikkat) bu deneyin sonucunda ortaya çıkan olasılık fonksiyonunu anlatmaktadır.