TEKNOLOJIGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Twitter, Stanford Üniversitesi Profesörü ve Eski Google Başkan Yardımcısı Fei-Fei Li'yi bağımsız bir direktör olarak yönetim kuruluna atadı.

Sosyal medya platformu, Li'nin yapay zekâ konusundaki uzmanlığının kurula ilgili bakış açıları getireceğini söyledi. Li'nin atanması, Twitter'ın Silikon Vadisi'ndeki diğer şirketlerden en iyi yapay zekâ yeteneklerinin de şirkete geçmesine yardımcı olabilir.

Li, Google’ın yapay zekâ programları sayesinde bulanık insansız hava aracı görüntülerinden drone hedeflerinin tespit edilmesi konusunda ortak bir projeyle Pentagon’a yardımcı olunabileceği yorumlarının eleştirilmesinin ardından Ekim 2018’de Google Cloud’daki yapay zekâ ve makine öğrenimi baş bilim insanı görevinden ayrılmıştı.

Projenin ayrıntıları ortaya çıktığında, Google çalışanları yapay zeka teknolojilerinin askeri insansız hava araçlarında kullanılmasını istemediklerini söyleyerek itiraz ettiler. Bazıları protesto etmek için istifa etti ve yaklaşık 4.000 personel "Google'ın sla savaş teknolojisi inşa etmeyeceğini belirten net bir politika" çağrısında bulunan bir dilekçe imzaladı.

Li, projeye doğrudan dahil olmasa da sızdırılan bir e-posta, projedeki etik probleminin aksine, Google'ın projeye katılımında halkın ne yapacağı konusunda daha fazla endişe duyduğunu göstermişti.

Intercept tarafından elde edilen e-posta kopyasına göre Li proje için, “Bu Google’a zarar vermek için medyaya adeta bir davet” diyor ve “Elon Musk’ın yapay zekâ Üçüncü Dünya Savaşı’na neden oluyor yorumlarını muhtemelen duymuşsunuzdur” ifadelerini ekliyor.

Sızdırılan e-posta’nın detaylarında yapay zekâ teknolojilerinin savunma sanayinde kullanılmasının Google’ın barışçıl imajına zarar vereceğinden endişe duyduğu görülen Li, projenin etik sorunlarından söz etmemesi nedeniyle eleştirilerin odağı olmuştu.