Bir zamanlar elektronik tüketim sektöründe adından bir hayli söz ettiren Japon Sharp, ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor. Şirket içinde bulunduğu zor süreci önümüzdeki günlerde sonuçlanma ihtimali olan 3 milyar dolarlık üçüncü büyük destek paketiyle aşabilir. Sharp geçtiğimiz üç sene içerisinde iki ayrı yardım paketi daha almıştı. Yeni gelen bilgilere bakılırsa üçüncü revize paketinin akıbeti bu hafta sonuçlanacak.

Geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleşen 1.7 milyar dolarlık destek sonrası Sharp bazı geri dönüş sinyalleri vermişti, ancak diğer bir çok Japon elektronik tüketim firması gibi Sharp'ın da Samsung Electronics ve diğer dişli Asyalı rakipler karşısında işinin çok kolay olmadığı söylenebilir.

Daha önceden basına yansıyan bilgileri doğrulayan bir gelişme ise bu yeniden yapılandırma planının, devlet destekli INCJ (Innovation Network Corporation of Japan) tarafından yönetiliyor olması. INCJ, Japan Display bünyesi içerisinde en fazla paya sahip olan ortak konumunda. Bu revize planına 200 milyar yen yani 1.7 milyar dolar yatıracak olan INCJ, henüz doğrulanmamış olmasına rağmen kendi teknolojisiyle Sharp'ın likit-kristal ekran teknolojisini birleştirebilir. INCJ yetkilileri şimdilik bu konuda yorum yapmaktan kaçınıyor.

INCJ cephesinde bunlar yaşanırken, Osaka menşeli Sharp ise Tokyo-Mitsubishi Bankası ve Mizuho Bankası'ndan 150 milyar Yen (1.3 milyar dolar) değerindeki borcun imtiyazlı hisse senedine çevrilmesini talep etti. Ayrıca Sharp'ın çeşitli firmalarla LCD piyasası için görüşmelerde bulunduğu ancak kesin bir sonuca varılmadığı bilgiler arasında. Mitsubishi Finans Grubu ve Miuho Finans Grubu yetkilileri bu soruları cevapsız bırakıyor.

Bu gelişmelere ek olarak, Sharp geçtiğimiz ay içerisinde Foxconn olarak da bilinen Tayvan'lı Hon Hai Precision Industry şirketinden de yatırım teklifi aldı. Nikkei Business Daily'e göre ise, KKR & Co potansiyel yatırımcılar arasında bulunuyor.