Kaspersky uzmanları, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bu yıl 9'uncusu düzenlenen Cyber Security Weekend – META 2024 etkinliğinde, Türkiye, Orta Doğu, Afrika ve Asya'daki siber tehdit ortamının gelişimini masaya yatırdı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, güvenlik konusundaki tartışmaların odak noktasını, modern tehditlerin ölçeğini etkileyen yapay zeka gibi gelişmekte olan teknoloji trendlerinin, güvenlikte yaşanan etkisi oluşturdu. Bu kapsamda, incelenen yerlerde kritik altyapılarda endüstriyel kontrol sistemlerini hedef alan tehditler de konuşuldu.

Kaspersky telemetrisi, Türkiye'deki genel siber tehdit sayısının 2023'te, önceki yıla kıyasla yüzde 5 arttığını gösterdi. Araştırmacılar, virüs bulaşmış makinelerden çevrimiçi bankacılığa dair kimlik bilgilerini ve diğer hassas bilgileri toplamak için tasarlanan bankacılık kötü amaçlı yazılım saldırılarının yüzde 18; kendilerini yasal bilgisayar programları kılığında gizleyen, ancak siber suçlular tarafından kötü amaçlı kodları çalıştırmak için kullanılan "truva atı" saldırılarında yüzde 9'luk artış yaşandığını paylaştı.

Kaspersky'nin analizine göre, web sayfalarındaki, e-postalardaki veya web hizmetlerindeki güvenlik açıklarından kaynaklanan çevrim içi tehditler, incelenen yerlerde önemli ölçüde bir dalgalanmaya işaret ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen META Araştırma Merkezi Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) Direktörü Amin Hasbini, "Siber güvenlik ortamı geliştikçe siber tehditler de çeşitlenmeye ve karmaşıklaşmaya devam ediyor. Bu eğilim, özellikle yapay zeka gibi ileri teknolojilerin ortaya çıkması ve META bölgesinde artan jeopolitik ve ekonomik çalkantılar nedeniyle belirgin hale geldi. Bu faktörler, toplu olarak siber suçlardaki artışa ve siber saldırıların karmaşıklığının artmasına katkıda bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Siber tehdit: Fidye-yazılım operasyonları

 

Küresel iş dünyası için en büyük risk "siber tehditler"

 

Siber tehditlere karşı USOM Merkezi hizmete açılıyor

 

Çocukları siber tehditlerden korumaya yönelik 7 öneri

 

Siber tehdit 3 milyon uzman ihtiyacı doğurdu