Silikon Vadisi yeni başarı hikayelerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. San Fransisco merkezli şoförlü araç kiralama uygulaması Uber bir grup yatırımcı ve fon yöneticilerinden 1.2 milyar dolar yatırım çekmeyi başararak değerini 18 milyar dolara yükseltti.

LÜKS ARAÇLARLA BAŞLADI

Uber sadece 3 buçuk yıl önce kurulmuştu. Akıllı telefonlar için geliştirilen uygulamasıyla Uber müşterilerine şoförüyle birlikte lüks otomobil kiralamalarını sağlıyordu. Zamanla işin büyümesi ile birlikte Uber orta gelir grubundaki müşterilerine de yönelerek işi büyüttü. Taksi ve tüm kategorilerden özel araç kiralama servisleri vermeye başladı.

37 ÜLKEDE VAR

Uber bugün 37 ülkeden 128 şehirde hizmet veriyor. Otomobil sürücülerine ödediği miktar düşürüldüğünde Uber’in yıllık geliri 200 milyon doları bulunuyor.
Uber’e yatırım yapan fonlar arasında Fidelity, BlackRock gibi dünyanın en büyük fonları da yer alıyor. Uber’in değerini 18 milyara çıkaran bu yatırım Facebook’tan bu yana en büyük fon yatırımı olarak dikkat çekiyor. Uber ile çağırdığınız taksi ya da özel araç için yanınızda para taşımaya gerek kalmadan cep telefonu vasıtasıyla mobil ödeme gerçekleştirilebiliyor. Türkiye’de henüz hizmet vermeyen Uber’in bu yatırımla birlikte küresel çapta yeni pazarlara girmesi bekleniyor. Türkiye’de de BiTaksi ve TaxiBUL gibi uygulamalarla taksi çağırma uygulamaları yavaş yavaş yayılıyor.