Tabanca, tüfek, bıçak, maske, kask, drone gibi yaklaşık 16 bin resim verisinin kayıtlı olduğu ve özellikle hastane, okul, emniyet müdürlüğü gibi alanlarda kullanılabilecek sistemin, tehlikeyi kamera yardımıyla tespit edip, yetkilileri uyarırken hem zaman hem de can güvenliğini artırması hedefleniyor.

MelTech İnovasyon yetkilisi Tarık Şireci, K7 muhabirine, 1992'den bu yana yazılım sektöründe faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Bugüne kadar yapay zeka alanında birçok ürün geliştirdiklerini, görüntülü obje ve tehlikeli ürün arama sistemi üzerine ise yaklaşık bir yıldır çalışamalar yürüttüklerini anlatan Şireci, bu kapsamda "Yapay Zeka Silahlı Saldırı Tespit Projesi"ni hayata geçirdiklerini ifade etti.

Şireci, proje hakkında bilgi vererek, özellikle kamusal alanlarda yaşanan şiddet olaylarının önüne geçmek ve güvenlik güçlerine zaman kazandırmak amacıyla hayata geçirdiklerini kaydetti.

Sisteme tabanca, tüfek, bıçak, drone gibi yaklaşık bin resim verisinin işlendiğini anlatan Şireci, "Sistem kameralarla entegre çalışıyor. Kamera, tehlike yaratabilecek nesneyi gördüğü zaman güvenlik güçlerine sesli uyarıyor ve yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçiyor." dedi.

"BİRÇOK ALANDA KULLANILABİLİR"

Şireci, ürünün kamusal alanlarda kullanılarak anlık takip edilebileceğini dile getirerek, cihazın tehlikeyi fark ettiği anda alarm çalarak uyarı verdiğini ifade etti.

Sağlık sektörü ve okullar gibi birçok alanda cihazın kullanılabileceğini aktaran Şireci, şöyle devam etti:

"Sağlık sektöründe ve okullarda bazı problemler yaşanabiliyor. Olay anında silahı gördüğü zaman sistem otomatik alarm oluşturabiliyor. Şu an bizim hazırladığımız kendi veri setimizde doğruluk oranı yüzde 95'in üzerindedir. Bizim tanıttığımız binlerce farklı silah, bıçak ve balta modelinden ekstra bir tane daha model çıktıysa, bunu sistemde gören arkadaşlarımız yeni bir etiketleme sonucu tanıtırsa cihaz tanıma haline geliyor. iki yıl sonunda doğruluk oranı yüzde yüze ulaşacaktır."

"Saniyede 500 ile 20.000 kare saniye hızda tarama yapabiliyor. 500 Kare Saniye 240 Saatlik görüntü 12 saat te analiz edilebilir demektir"

Şireci, sistemin güvenlik kamera incelemelerinde güvenlik güçlerinin işini de kolaylaştıracağını anlatarak, "Adli görüntü inceleme uygulamalarında personelin uzun zaman harcamadan uygulama syardımıyla kısa sürede işlemlerini yapabilecek. Bu sistem başlangıç olarak saniyede 500 kare tarama yapabiliyor. Personellerin saniye saniye seyrettiği görüntülerde aradıkları delilleri yapay zeka veri setini sisteme yaptırarak, o olaya özgü verilerin çok hızlı bir şekilde analizlerini yapacak." diye konuştu.

Şireci, sistemin şu an birçok kamu kurumu tarafından talep edildiğini, ilerleyen günlerde kurulumunun yapılacağını sözlerine ekledi.