Bugün yürürlüğe girecek olan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'la birlikte tüketicilere izinsiz reklam SMS'i veya e-posta göndermesi yasaklanan şirketler telaşa kapıldı. Son bir haftadır tüketicileri "Mesaj almak istemiyorsanız cevap yazın, ya da bu linke tıklayın" şeklinde mesaj ve e-mail'e boğan şirketler, müşteri datalarından önemli bir bölümünü kaybetme korkusu yaşıyor. Ancak sektördeki en büyük sıkıntıyı şirketlerin mevcut datalarından hangisinin izinli hangisinin izinsiz olduğunun tespit edilememesi oluşturuyor. Çünkü tüketici bilgileri birçok şirkette eksik bir şekilde kayıt altına alınmış. Birkaç gün önce yönetmeliği kamuoyu görüşüne sunulan Kanun'la ilgili bazı konular halen net değil. Kanun, tüketici onayı için iki tarif veriyor. Birincisi sanal ortamda elektronik olarak verilmesi istenen onay. İkincisi ise fiziki mağazada istenen ıslak imza.
 
BAZI BİLGİLER NET DEĞİL
Örneğin bir tüketici bir mağazadan alışveriş yapmış. Bu firmadan e-mail ya da SMS almak istediğine dair form doldurmuş. Ancak altına imza atmamış. Bu noktada şirket tüketiciye mesaj ya da e-mail gönderebilir mi sorusunun cevabı şu an bilinmiyor. Perakendeciler, bugün resmi tatil olmasından dolayı 4 Mayıs Pazartesi günü hukuk sisteminin kilitleneceğini savundu. Kiğılı Giyim'in CEO'su Hilal Suerdem, bir yıldır izinli SMS ve e-posta üzerinde çalıştıklarını söyledi. Kayıtlı 2 milyon 200 bin müşterileri olduğunu açıklayan Suerdem, bir yıldır 1 milyon kişiden ıslak imza aldıklarını açıkladı. Suerdem, geri kalan müşteriler için de SMS ile izin alma yoluna gittiklerini belirtti. Tekin Acar'ın patronu Tekin Acar ise, mağazalarından alışveriş yapan müşterilerine bir sadakat kartı verdiklerini, burada da tüketicinin SMS alıp almak istemediğini sorduklarını söyledi.
 
NELER YASAK?
1- Satış işlemi sırasında müşteri ile yapılan ticari sözleşme öncesinde, hizmet sağlayıcısının tüm bilgilerini eksiksiz ve net bir şekilde sunması artık zorunlu olacak.
2- İzinsiz iletişim dönemi sona erecek. İstenmeyen e-posta, SMS uygulamaları bitecek.
3- Fiziki mağazalarda müşterilerden toplanan e-postaların formlarında ıslak imza zorunluluğu olacak.
4- Tüketici odaklı dijital pazarlama, doğrudan pazarlama kanalları, tek taraflı duyuru ve kampanya bildirimi olmaktan çıkıp hedef kitleyle marka arasında etkileşimi artıran bir yapıya dönüşecek.
5- Kişisel bilgiler yasa ile korunacak. Yeni kanun, bilgi verme yükümlülüğü, sipariş ve ödeme sayfaları alanında önemli değişimleri zorunlu kılıyor.
6- Hizmet sağlayıcı, kampanyaları, bültenleri ve yarışmalarında tüketicileri her adımda ve değişiklikte bilgilendirecek.
7- Tüketici, müşterisi olduğu online satış kanalından kampanya, yeni ürün gibi konularda ileti almaktan vazgeçebilecek.
8- Kanun, getireceği tüketici odaklı yaklaşım, güven ortamı ve şeffaflık sayesinde daha fazla kullanıcının internetten alışveriş yapmasını sağlayacağı gibi online alışverişin hacminin de artmasına destek olacak.
9- Alıcının izin çin gönderilen e-mail ve SMS'e sessiz kalması durumunda 'onay' talebi reddedilmiş sayılacak.
 
NELER SERBEST?
1- Kullanım, bakım, bilgi, borç hatırlatma, tahsilat ve teslimat mesajları için onay aranmayacak.
2- İzinsiz SMS gönderen işletme Gümrük Bakanlığı'na 6 ay içinde şikâyet edilebilecek.
3- İnternet bankacılığına giriş için atılan SMS'lerde onay gerekmeyecek.
4- Reklam SMS'i almak isteyen tüketici, yazılı ya da elektronik iletişim araçlarıyla onay verebilecek.
5- Onaylar, gerektiğinde Gümrük Bakanlığı'na sunulmak üzere 6 ay saklanacak.
6- Bir şirket aldığı onayı kendi bayi ve özel yetkili işletmelerinin SMS'leri için de kullanabilecek.