Fatih RENÇBERLER / TEKNOLOJİ GÜNDEM

Twitter ve Facebook gibi sosyal mecraların rejimleri sarstığı, akıllı cihazlar sayesinde istediğimiz her bilgiye göze takılan bir gözlükten eriştiğimiz, teknoloji dolu bir devirde yaşıyoruz.
 
Teknolojide yaşanan bu gelişmeler sadece günlük hayatımızı değil, çalışma hayatımızı ve iş yapış tarzlarımızı da derinden etkiliyor. İnternet, sosyal medya, bulut ve giyilebilir teknolojilerdeki hızlı gelişim, işletmeleri de esaslı bir değişimden geçmeye mecbur bırakıyor. Birkaç yıl önce geçerli olan pek çok iş yapış tarzı ve uygulama artık yerini yeni trendlere bırakıyor. Bu trendlere ayak uyduramayan işletmeler ise rekabetten geri kalarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bulut teknolojileri, mobilite ve masa üstü cihazların sanallaştırılması, günümüzde iş dünyasının üzerinde durduğu en önemli trendler arasında yer alıyor.
 
Tamda bu trendlerin öne çıktığı bir dönemde, dünyanın önde gelen bulut teknolojileri ve mobilite şirketlerinden biri olan Citrix'in Doğu Avrupa, Rusya ve Türkiye’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Günther Brand, çözümlerini Türk şirketlere anlatmak için İstanbul'a geldi. Biz de bu teknolojileri Günther Brand'a sorduk.

 
Citrix işletmeler için ne gibi çözümler üretiyor?

Citrix, mobilite, sanallaştırma, ağ bağlantısı oluşturma ve bulut servislerinde uzmanlaşmış, dünya lideri bir şirkettir. Bizim en odaklandığımız teknoloji aslında kullanıcıların birkaç tuşa basarak tüm işlemlerini istedikleri yerden yapabilecekleri uygulamaları üretmek üzerine kurulu. Kullanıcılarımız nerede olurlarsa olsunlar uygulamalarına ve bilgisayarlarının masaüstlerine aynı kolaylıkla ulaşabilmeli. Bu yönde geliştirdiğimiz masaüstü sanallaştırma ve uygulama sanallaştırma çözümleri dünyada en çok tercih edilen uygulamalarımız. Dünyada bu alandaki pazar payının yüzde 70’i bizim elimizde..
 
Masaüstü sanallaştırma ve uygulama sanallaştırma nedir? Müşterilerinize sağladığı fayda nedir?
 
Masaüstü sanallaştırması her çalışana her yerden alışılmış masaüstüne erişim imkanı sağlıyor. Sanal masaüstü ile Windows işletim sistemi tamamen ana cihazdan bağımsız hale geliyor. Bu işlem sayesinde müşterilerimiz istedikleri yerden, istedikleri cihazla sanki ofisteki bilgisayarlarının başındaymış gibi çalışma imkanı buluyorlar. Ayrıca masaüstü sanallaştırma ile mobil cihazlar artık büyük bir güvenlik riski oluşturmuyor. Cihaz ve veri arasındaki kesin çizgi, en üst düzey güvenlik standartlarına sorunsuz biçimde uyma imkânı veriyor.
 
Akıllı mobil cihazların ve bulut teknolojisinin gelişmesiyle birlikte mobilite yeni çalışma alanları oluşturuyor. Bu alanda gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Günümüzde ofis alt yapısına bakacak olursak bu güne kadar hep masaüstü bilgisayarlar kullanıldı. Bunların hepsi kablolu bir şekilde internete bağlıydı veya bir yerlere kabloyla bağlıydı. Bunun sebebi de aslında çok basitti güvenliği ancak bu şekilde sağlayabiliyorlardı böyle çok daha kolay yönetebiliyordu. Ama şimdi bize teknoloji daha farklı şeyler yapma şansı veriyor. Bize mobil olma fırsatı veriyor. Çünkü her birimizde mobil cihaz var. Bunlar şirketteyken de yönetilebiliyor şirketin dışında herhangi bir yerde mobilken de yönetilebiliyor. Şu anki teknoloji sayesinde insanlar daha mobil çalışmaya başladılar daha hareketliler. Bir de bring your own device  var kendi cihazınızı getir. Bu sayede hem uygulamalara hem de şirketin verilerine diledikleri cihazdan ulaşmaları artık mümkün.

Bring your own device ( Kendi cihazını getir ) trendi dünyada yeni yeni duyuluyor. Bu trend iş dünyasını nasıl etkiliyor. Citrix’in bu alanda ne gibi çalışmaları var?

Bring your own device iş yapış şekillerinde çok önemli değişimler getirdi. Sizin de bildiğiniz gibi eskiden cihazlar hep işveren tarafından sağlanırdı. Ama bu yeni akımla birlikte artık çalışanlar kendi kullandıkları ve alışık oldukları cihazlarını getirerek yaptıkları işte kullanıyorlar. Nasıl doğdu diye soracak olursanız ilk olarak üst yönetim kendi iPhone’larını, iPad’lerini, Android’lerini tabletlerini işe getirmeye başladılar ve onlar gidip IT departmanına bu aleti ben işte de kullanmak istiyorum buna uygun uygulamalar geliştir dediler. Esas talebi yaratan onlardılar aslında. Hatta bu bring your own device’ı ilk test edende üst yönetim oldu daha sonra yaygınlaştı. Bring your own device deneyiminde şöyle bir mantık var insanlar kendi cihazlarını çok daha iyi tanıyorlar çok daha rahat kullanıyorlar. Dolayısıyla onların bir kullanım kolaylığı var ve bununda getirmiş olduğu verimlilikte ve üretkenlikte bir artış var. Bring your own device sadece cihazla da kalmıyor kullanıcı kendi kullandığı uygulamalarını da getirebiliyor. Ona şöyle bir örnek verebilirim sizin iPhone’nuz da belli bir e-posta uygulaması kullanıyorsunuz ona alışmışsınız, bize geldiğinizde biz o uygulamayı da sisteme entegre edebiliyoruz.  

Peki kişinin kendi getirdiği cihazı işte kullanması şirketler açısından güvenli mi?

Citrix’in özel uygulamaları sayesinde güvenlik sorunu yaşanmıyor. Örneğin bir çalışan kurumsal e-posta hesabı üzerinden aldığı bir metni, kendi özel e-posta servisine kopyalamak istediğinde bu işlemi gerçekleştiremiyor.  Hatta iş ile ilgili kullandığı bütün uygulamaları isterseniz erişime engelleyebiliyorsunuz birbirinden tamamen ayırabiliyorsunuz buda tamamen şirketinizin ya da kurumunuzun IT departmanı tarafından sağlanıyor.

Citrix’i pazarın lideri konumuna getiren başka hangi çözümleriniz var?

Öncelikle şunu söylemeliyim, bizim 25 yıllık masaüstü ve uygulama sanallaştırma deneyimimiz var biz bu deneyimimiz sayesinde hem mobiliteyi hem güvenliği hem de kullanıcı deneyimini en üst seviyeye çıkardık kombine ettik ve bu nedenle de eleştirmenler bizim mobil çalışma alanlarında lider olduğumuzu onayladılar.
Ürünlerimize gelecek olursak, Citrix’i sektör lideri konumuna getiren uygulamalarının başında XenApp ve XenDesktop geliyor. Bu uygulamalar sayesinde pazarda bulunan milyarlarca cihaz istedikleri yerden, herhangi bir zamanda uygulama veya masaüstü erişimi sağlıyor. Kısaca bahsetmemiz gerekirse;
 
-          Citrix XenApp
 
Mobil iş yapış şeklini benimseyen şirketler, kullandıkları Windows uygulamalarını, geniş mobil cihaz çeşitliliği içerisinde aynı performansta nasıl kullanacaklarının arayışına girdiler. Citrix XenApp uygulamasını geliştirerek, müşterilerinin Windows uygulamalarını kolayca mobilize etme imkanı sundu.
Citrix XenApp sayesinde Windows uygulamalarının sanallaştırma maliyetleri ve karmaşıklığı önemli ölçüde azaldı. Bu çözümle Citrix, herhangi bir ağ üzerindeki herhangi bir cihaz kullanıcısına güvenli ve sorunsuz bir şekilde uygulama, masaüstü, dosya ve hizmetler sunması için mobil çalışma alanı sağladı.
 
-          Citrix XenDesktop
 
Citrix XenDesktop, kullanıcılara herhangi bir cihaz ve herhangi bir ağ üzerinde uygulama, masaüstü, dosya ve hizmetlerini güvenli ve sorunsuz bir şekilde sunmak için yardımcı oluyor.
XenApp ve XenDesktop birlikte; Citrix BT esnekliğini artırıp, altyapı ve maliyet tasarrufu sağlayarak XenApp üzerinden sanal uygulamalara erişilmesi ve XenDesktop ile çeşitli sanal masaüstü modellerinin eklenebilmesi için tek ve birleşik mimari sunuyor. XenDesktop geleneksel sanal altyapı uygulamalarının yanında herhangi özel ya da genel bulut altyapısının uygulama veya masaüstü iş yüklerini karşılayabiliyor.


 
Kuruluşunun 25.yılını kutlayan Citrix’in Türkiye pazarına yönelik hedefleri nedir? Türkiye’yi mevcut çalıştığınız ülkeler içinde kaçıncı sırada?

Türkiye bizim için çok önemli. Bu nedenle Türkiye’de ofis açtık. Biz yatırım planlarımızı çok basit bir şekilde yapıyoruz. Ülkelerin bilişim teknolojilerine yaptıkları harcamaları alıp tek tek karşılaştırıyoruz ve bu açıdan baktığımız zaman Türkiye ile Polonya’yı birbirine yakın bilişim harcamaları olan iki ülke bu da Türkiye’yi bizim için önemli bir hale getiriyor. Sıralama olarak bakıldığında Türkiye, birinci çeyrekte benim sorumlu olduğum 37 ülkeden oluşan bölgede en hızlı büyüyen ülke oldu. Hedefimiz Türkiye’yi bu bölgede çalıştığımız ülkeler arasında lider konumuna getirmek. Çünkü Türkiye’de hem kurumsal olarak hem çalışanlar olarak bu potansiyel kaynak var.

Türkiye’de müşterileriniz hangi sektörlerden?

Türkiye’de finans, telekom ve devlet birimlerinde müşterilerimiz var. Bu sektörlerdeki lider şirketler ile beraber çalışıyoruz onlara çok yakınız onlardan ürünlerimiz ve hizmetlerimiz ile ilgili gerekli geri bildirimde alıyoruz. Şimdiye kadar aldığımız geri bildirimler hem teknolojimiz konusunda hem de teknolojimizin benimsenmesi konusunda geri bildirimler çok yüz güldürücü. Türkiye çok inovatif bir ülke olmaya başladı eskiden yazılım konusunda bir parça gerideydi daha çok donanım konusunda güçlü bir ülkeydi fakat şuan da yazılıma da önem vermeye yatırımları artırmaya başladı ve bizde bu konuda şirketlere gözle görülür faydalar sunabiliyoruz.

Devlet kurumları deyince akla hemen eğitim ve FATİH projesi geliyor.  FATİH Projesi’nde kullanılan tabletlerde sanallaştırma kullanılıyor. Citrix olarak bu projede tek olarak veya yerli bir ortak ile yer alacak mısınız?

FATİH Projesi’nde halen ihale görüşmeleri yapılıyor ve ihale
sonuçlanmadı. İhale içerisinde varız veya yokuz diyemem. Ş u an biz bu ihale hakkında konuşamıyoruz.

Peki proje kapsamında Citrix’in uygulamalarına rakip olabilecek başka bir firma var mı?

Sanallaştırma alanında dünyada birçok rakibimiz var. İhaleye bakacak olursak, bizim sunmuş olduğumuz teknolojinin güvenliği ve etkinliği sayesinde, bir data center da en az kaynağın kullanılmasını sağlayabiliyoruz. Dolayısıyla sunucu başına kaç kullanıcı var biz bunu takip ederek en iyi performansı sunuyoruz. Diğer rakiplerin belki sundukları ürünler ve hizmetler çok hoş görünüyor olabilse de daha fazla sunucu daha fazla depolama gerektirebiliyorlar dolayısıyla daha fazla soğutma kapasitesi kurmak gerekiyor. Şimdilik bu konuda söyleyebileceklerim bu kadar.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Pazar değişiyor Türkiye pazarı zaten mobildi daha da mobil oluyor buda bizim masaüstü ve uygulama sanallaştırmasına Türkiye’de daha fazla ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor ve bütün bunlar çok hızlı bir şekilde oluyor. Dolayısıyla doğrudan mobilite çözümü gerekiyor . Diğer ülkelerin yavaş yavaş çıktığı o eğriyi Türkiye direk çıkıyor ve direk mobilite çözümlerine ihtiyaç başlıyor ve Türkiye’nin de mobil olduğunu biz insan başına düşen cihaz sayısından kolaylıkla söyleyebiliyoruz mesajım şu citrix Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edecek.