Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi mühendislerinin geliştirdiği bu sıradışı cihaz uyuşturucu ve patlayıcı madde ile enkaz altında kalan canlıları tespit etmekte kullanılacak. Elektronik burun enkazlar altında kalan canlı insanı tek bir soluğundan teşhis ederek, yerini tespit edebiliyor.
Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Doçenti “Elektronik burun spektrometri temelinde çalışıyor. Bu, tüp-burunlu taşınabilir kompakt cihaz, binlerce çeşit kimyasal maddeyi ayırt edecek yeteneğe sahip olarak üretildi.”
Gerçi, doğanın yarattığı bir benzeri varken karmaşık elektronik cihaza ne gerek vardı sorusu sorulabilir. Örneğin köpek burnundaki 200 milyon koku hücresi, gerekli elementin havada uçuşan birkaç molekülünü bile tespit edebilir. Ancak Nikolay Samotayev köpeğin ideal bir hafiye olmadığını söyledi:
“Köpeğin eğitimi nasıl geçer? Genellikle patlayıcı koklatılır. Karşılığında lezzetli bir şey alır. Bunu hafızasına kaydetmişse, hayatı boyunca hep bu patlayıcıyı arar. Alışkanlığını değiştirmesi zor olur. Cihazımızı ise çeşitli kokuları aynı anda tespit edecek şekilde ayarlayabiliriz. Cihaz, çeşitli patlayıcılar dışında zehirleyici maddeleri ve mikroskobik miktardaki uyuşturucuyu tespit edebilir. Hatta insanı fark edebilir, çünkü insanlar da kokuyor."
Nikolay Samotayev şöyle devam etti:
“Bir insan, enkaz altında kaldıysa, bulunduğu boşluk giderek kokusuyla dolar. Bu koku, enkazdaki çatlaklardan sızar. Cihaz laktik asit varlığını gösteriyorsa, enkaz altında insan var demektir."
Cihaz nükleer istasyonlardaki durumu izlemek için RusyaUlusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nde geliştirildi.