Yirmi yıldan fazla süredir programların ve spor etkinliklerinin canlı prodüksiyonunda ön saflarda yer alan TopVision, Sony işbirliği ile bir kez daha sektörünün lideri olduğunu kanıtladı. HD ve stereo 3D ilk piyasaya çıktığı zaman da öncü bir rol oynayan Berlin merkezli şirket, 19 Kasım'da nu metal grubu Linkin Park'ın konserini ilk kez canlı 4K yayınıyla izleyiciye sunarak yeni bir dönüm noktası yarattı.
 
Toplamda on bir Sony PMW-F55 canlı kamera prodüksiyon ünitesinin kullanıldığı bu büyük prodüksiyonun "kamera arkası" görüntüleri PXW-FS7 ile kaydedildi. Yoğun testlerden sonra ve prodüksiyonun yüksek kalite gereksinimlerinden dolayı TopVision, Sony'nin yeni PWS-4400 sunucu teknolojisine yatırım yapan ilk Avrupalı yayın hizmeti sağlayıcısı olmuştu. Bu sunucu teknolojisi toplamda on iki UHD sinyalini bağımsız XAVC dosyaları olarak kaydettikten sonra harici sabit sürücülere gerçek zamanlı aktararak naklen yayın aracına iletilmesini sağladı. Canlı sinyallerin miksajı Sony'nin MVS-X serisi çoklu format resim masası ile yapıldı.
 
4K canlı görüntülerin tümü fiber optik kablolar aracılığıyla doğrudan HD/UHD prodüksiyon için optimize edilen TopVision'ın Ü2 naklen yayın aracına gönderildi. Yönetmen 3840 x 2160 piksel çözünürlüklü ve 50 kare/saniye (2160p50) kare hızlı canlı sinyalini burada oluşturduktan sonra grafikler eklendi. Son miksajı yapılan program çıkışı toplamda 12 gigabit bant genişliğine sahip dört adet fiber optik kablo aracılığıyla SES Astra'nın Almanya'nın Unterföhring şehrindeki yayın merkezine gönderildi. Konser, ücretsiz yayın yapan uydu platformu Astra’da canlı yayınlandı.
 
Programların ve spor etkinliklerinin canlı prodüksiyonunda trendleri belirliyor
Canlı yayın sektörünün yakın gelecekteki tüm dönüm noktalarında TopVision, Sony'nin lider ekipmanlarından, sektör standardı olmalarından çok önce bile yararlanıyordu. TopVision Telekommunikation Şirket Müdürü Achim Jendges, "Prodüksiyon aşamasında hiçbir teknik sorunla karşılaşmadık ve sonuçlar beklentilerimizin ötesine geçti. Sony'nin yayın uzmanlarıyla yıllardır süregelen deneyimimiz bu noktada karşılığını verdi: 4K iş akışını ayarlamak ve gelecekte geniş uygulama spektrumuna yönelik teknolojilerimizle iş birliği sağlamak için birlikte çalıştık." şeklinde konuşuyor.
 
TopVision'a bu ekipmanı seçmesini tavsiye eden Sony Profesyonel Stratejik Müşteri Yöneticisi Ralf Zuleger, "TopVision, Avrupa’nın modern Sony yayın teknolojilerinden en fazla yararlanan ve bu teknolojilerde en derin tecrübeye sahip teknik hizmet sağlayıcılarından biri. Şirketin yenilenmiş 4K yatırımıyla sektöre mesaj vermesinden, spor ve müzik tutkunlarına evlerinde eşsiz, olağanüstü bir görüntüleme deneyimi yaşatmak için bizimle yaptığı sıkı çalışmadan mutluyuz" diyor.
Sony Canlı Prodüksiyon Sorumlusu Andreas Berghaus ise "Konserlerdeki amaç mümkün olan en iyi kalitede olağanüstü görüntüler aracılığıyla duyguları aktararak izleyicileri coşturmaktır. Bu amacımıza başarıyla ulaştık. Yakın çekim yoğunluğu ve ayarlanabilir kamera ayarlarındaki çoklu ayrıntılar yüksek çözünürlüklü bir prodüksiyon için kusursuzdu. Gerçekten tüyleri diken diken etti" diyor ve Ultra HD görüntülerin diğer avantajlarının, post prodüksiyon için gelişmiş fırsatlar ve arşivleme için yüksek kalite olduğunu ifade ediyor.