Teknolojide ve yeni nesil 4K yayıncılık alanında bir dünya devi olan Sony ile dijital televizyon yayıncılığı sektöründe ilklere imza atan ve Türkiye’nin ilk 4K canlı yayınını gerçekleştiren Digiturk, 4K eğlence deneyimini farklı bir boyuta taşımak üzere güçlerini birleştirdi. 22 Şubat Cumartesi günü, İstanbul W Hotel’de, Galatasaray-Beşiktaş maçına özel olarak düzenlenen etkinliğe katılanlar, Türkiye’de ilk kez, canlı bir 4K maç yayınına tanıklık etti.


 
4K yayın teknolojisinin öncüleri Sony ve Digiturk’ten bir ilk
 
FIFA’nın resmi sponsoru olarak futbola uzun yıllardır büyük destek veren Sony ve yaptığı yatırımlarla Türkiye’de spora ve sporcuya büyük katkılar sunan Digiturk arasındaki iş birliği; 4K içeriğin oluşturulmasından çekim, yapım ve yayın aşamalarına kadar tüm süreçleri kapsıyor.
 
Sony ve Digiturk’ün etkinliğinde gerçekleşen özel yayında, canlı çekimi yapılan 4K maçın görüntü sinyalinin iletimi yepyeni teknolojilerle yapıldı. İlk nesil olan 4K sinyal iletimi altyapısı bu yılsonunda, ikinci nesil sinyal iletimi ile daha kolay hale gelecek. Digiturk ve Sony, böylece, ikinci nesil sinyal iletimi teknolojisini beklemeden, uygulaması daha zor olan ilk nesil 4K sinyal iletim teknolojisini kullanarak ilk 4K canlı yayınını gerçekleştirmiş oldular. Eutelsat uydu operatörü sinyalin iletimi için uydu kapasitesi sağlayarak Sony ve Digiturk işbirliğine katkıda bulundu.
 
Sony Eurasia A.Ş. Genel Müdürü Hiroshi Kikuchi,
“4K teknolojisi, tüm sektör için çok yeni bir teknoloji Sony olarak bu teknolojinin her aşamasında bulunarak tüketicilere bu deneyimi eşsiz kılmak için çabalıyoruz. 4K çekim noktasından, nihai tüketicilerin evlerindeki TV`lere kadar her bir aşamada Sony olarak 4K dünyasının yaratılmasına katkıda bulunuyoruz. Tüketici tarafında ilk defa 2012 yılında tüketicilerin beğenisine sunduğumuz 4K TV`lerimiz bunun genişleyerek 85” den 49” e kadar geniş bir aileye ulaşmış durumdadır. Amacımız bir Sony vaadi olan en iyi görüntü ve ses deneyimini tüketicilerin evlerine sokabilmek. Yayıncılık tarafında ise; 4K Yayınların tüketicilerin evlerine girmesi için çalışmalarımız olanca hızıyla devam ediyor. Türkiye`de ilk olarak Digiturk ile beraber yaptığımız bu etkinlik, aslında bunun bir yansımasıdır. Bu alandaki çalışmalarımız önümüzdeki dönemde de hız kazanarak sürecek” dedi. Kikuchi, Digiturk iş birliği ile gerçekleşen 4K maç yayınının ardından yenilikçi çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.
 
Geleceğin teknolojisi, Sony ve Digiturk iş birliğiyle günümüze getirildi
 
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’yi HD ve 3D yayınlarla tanıştıran Digiturk, uzun yıllara dayanan yayıncılık tecrübesini, Sony iş birliğiyle yapılan özel etkinlikte 4K derbi canlı yayını ile daha da ileri bir boyuta taşımış oldu.
 
Digiturk Genel Müdürü Ertan Özerdem, 
Digiturk’ün geleceğin teknolojilerine sürekli yatırım yaptığını ve bu kapsamda pek çok ilke imza attığını belirterek, “Henüz gerekli altyapı ve cihaz yaygınlığı bulunmadığı halde, Türkiye’nin ilk 4K test yayınını geçtiğimiz aylarda gerçekleştirerek geleceğin teknolojisine bugünden hazır olduğumuzu göstermiştik. Bunu bir adım daha ileri götürerek 4K kalitesinde ilk canlı maç yayınını da gerçekleştirdik. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Sony ile birlikte düzenlediğimiz etkinlikte, bu derbi yayını, gerek her iki markanın geleceğin teknolojisine ne kadar hazır durumda olduğunu göstermesi, gerekse 4K teknolojisinin televizyon ve maç keyfini ne derece artırdığını gözler önüne sermesi açısından önemli ve heyecan verici bir deneyim oldu. Geleceğin teknolojisi ile yapılan bu yayınla izleyenlere gelecekten bir kesit sunduk. Bir anlamda, gelecekten canlı yayın yaptık. 2013 yılının Mart ayında Türkiye’nin ilk 4K test yayınını yapan ve 4K yayın için tüm hazırlıklarını tamamlayan Digiturk olarak, 4K teknolojisi için dünyada ve Türkiye’de gerekli altyapı oluşur oluşmaz, üyelerimizi 4K futbol heyecanıyla, evlerinde ve iş yerlerinde buluşturacağız.” dedi.
 
4K Hakkında
 
4K teknolojisinin yaygınlaşması, hem televizyon üreticileri hem de yayın dünyası açısından önemli değişimleri beraberinde getirecek. 4K teknolojisi, görüntü kalitesinin yanı sıra içeriklerde de fark yaratıyor. 4K yayınlarda, çekimler daha net, daha yüksek çözünürlüklü ve daha canlı renklerde olacak. Ayrıca, sahnelerin çekim yöntemlerinde de değişime gidilecek. Tüketici, 4K ile birlikte daha büyük ekranları kullanacağından daha geniş açı ile çekilen görüntüleri en küçük detayına kadar ekrana sığdırmak mümkün olacak. 50 tam kare çekime olanak veren 4K ile özellikle spor karşılaşmaları ve özel efektlerin yer aldığı içeriklerde daha akıcı bir görüntü elde ediliyor.