Online müzik servisi Spotify, müzik endüstrisinde çok konuşulacak dünyada ilk kez oluşturulan genç sanatçılar listesini açıkladı.
 
Genç yetenek şampiyonu Spotify, en iyi 25 genç sanatçıyı bulmak için liste başı şarkıları, stream ve paylaşımların miktar ve büyüklüklerinin yanı sıra geçen yıldan bu yana elde edilen viral grafik başarılarını da inceledi.
 
Spotify'da bir milyar yayına ulaşan ilk sanatçı olan İsveçli süperstar Avicii; 2014 yılında elektronik dans sahnesini kasıp kavurarak, en büyük etki bırakan genç sanatçı ünvanını kaptı.
Bu konuda Avicii'nin yorumu, "Bu yıl olağanüstü bir yıl oldu ve Spotify'ın 25 Yaş Altı En İyi 25'i içerisinde zirvede olmak (hem de 25. doğum günümden yalnızca birkaç gün önce) inanılmaz bir şey. Yaptığım işi gerçekten seviyorum ve yaptığım müziği böylesine heyecanla destekledikleri için hayranlarıma ve Spotify'a minnettarım" şeklinde oldu.
 
Avicii'yi geçtiğimiz yılın muhtemelen en büyük patlamasını gerçekleştiren ve çıkış parçası Royals dünyanın en çok dinlenen parçalarından biri olan Lorde yakından takip ediyor. Pop müziğin listesinin ilk beş sırasını tamamlayan diğer ağır topları ise Miley Cyrus, One Direction ve Taylor Swift.
 
Listenin ilk onunda country müziğine yeni giriş yapan Hunter Hayes ve genç şarkıcı ve söz yazarı Birdy'nin yanı sıra dedikodu sayfalarının bugünlerdeki favorisi olan Rita Ora da yer alıyor.
 
Listede aşağı doğru indikçe, geçtiğimiz yılda hip hop dünyasında parlamaya başlayan iki yıldız olan Earl Sweatshirt ve Joey Bada$$ gibi sanatçıların karışık bir derlemesi karşımıza çıkıyor.
 
İngiltere'den bağımsız plak şirketiyle çalışan rock sanatçısı Jack Bugg ve şarkıcı ve söz yazarı Sky Ferreira "alternatif" müziği temsil ederken, Sam Smith ve John Newman listede erkek sanatçıların adına yer alıyor.

Spotify 25 Yaş Altı En İyi 25'i
 
1.            Avicii
 
Avicii 24 yaşında kırabileceği tüm rekorları alt üst etti. 25 yaş altı listesinin ilk sırasında yer alan İsveçli DJ, Spotify'da bir milyar stream eşiğini geçen ilk sanatçı olurken, unutulmaz çıkış parçası "Wake Me Up" dünya çapında 240 milyonun üzerinde stream ile en çok çalınan parçamız oldu.
 
2.            Lorde
 
Spotify dinleyicileri Lorde'nin Grammy ödüllü "Royals" parçasını paylaşarak ve listelere giriş yapmadan aylar önce çalma listelerine ekleyerek Lorde'nin müziğini herkesten önce tanıdı. Lorde kalıcılığını sürdürmeye devam ediyor, “Royals” parçasını izleyen “Team” parçası şimdiden 80 milyonun üzerinde dinlenme sayısına ulaştı ve artmaya devam ediyor.
 
3.            Miley Cyrus
 
Hastalığı sebebiyle yakın zamanda Bangerz turu iptal edilmiş olsa da, Miley'nin sevenleri hiç olmadığı kadar sağlıklı olmaya devam ediyor. Dinleyicilerimiz Miley'nin parçalarını günde 1,5 milyondan fazla kez dinliyor ve Spotify'daki en çok dinlenen iki parçası olan "Wrecking Ball" ve "We Can't Stop" arasında yaklaşık %50/%50 gibi bir kadın/erkek dinleme oranına tanık olduk.
 
4.            One Direction
 
One Direction'un parçaları tüm dünyada her gün bir milyondan fazla kez dinleniyor ve insanları heyecanlandıran bu grubun üyeleri genç kızların dizinin bağını çözse de, "Story of My Life" adlı hit parçalarının dinleyicilerinin yarısı erkek.
 
5.            Taylor Swift
 
Heykelvari, kırmızı dudaklı, fakat ağzı sıkı olmayan Taylor Swift'in şarkı sözleri genç bir kızın günlüğünü çağrıştırıyor. Taylor'un şarkıları hala tüm dünyada 800 bin kez dinlenmeye devam ediyor.
 
6.            Jason Derulo
 
120 milyondan fazla dinlenmeyle Jason Derulo'nun boynuzdan ilham alan single'ı "Talk Dirty", Spotify'ın yılın en çok çalınan parçalarından biri olmaya devam ediyor. Bu şarkı aynı zamanda 2009 yılında yayınlanan “Whatcha Say”den sonra Miami’lilerin en büyük hiti olurken Jason Derulo’nun Snoop Dogg ile birlikte seslendirdiği son single’ı “Wiggle” Spotify’da yükselmeye devam ediyor.
 
7.            Ariana Grande
 
Ariana Grande'nin neden Mariah Carey ile karşılaştırıldığını anlamak zor değil, 20 yaşındaki sanatçı ustalık isteyen yüksek notalara zorlanmadan çıkabiliyor ve canlı performansları göz kamaştırıyor. Ariana'nın ilk albümü "Yours Truly" piyasaya güçlü bir giriş yaptı ve Iggy Azalea ile seslendirdiği yeni parçası "Problem" bir anda hit oldu.
 
8.            Hunter Hayes
 
Zorbalığa karşı duruşu ve candan konuşmalarıyla Hunter Hayes'in son parçası "Invisible" birçok dinleyici kazandı ve sanatçı 24 saat içerisinde en fazla şehirde konser vererek Guiness Dünya Rekoru'nu kırdı. Çaylaklık albümü "Storyline" ile müzikseverleri coşturan Hunter'ın, 2014'te büyük işler başaracağı tahmin ediliyor.
 
9.            Rita Ora
 
İngiltere'nin küstah dinamosu, pop müzik dünyasının en havalı seslerinden birine sahip. Jay Z'nin Roc Nation etiketiyle çıkan Rita'nın yeni single'ı "I Will Never Let You Down", erkek arkadaşı Calvin Harris tarafından hazırlandı ve albümün her yerinde ‘yazın parçası’ yazıyor.
 
10.          Iggy Azaela
 
Iggy Azaela'nın hit parçası "Fancy", A.B.D.'de en çok dinlenen hip-hop parçalarımız arasında yer alıyor. Amethyst Amelia Kelly adıyla Avustralya'da doğup büyüyen sanatçı, rap sanatçısı olarak rüya kariyerine başlamak için 16 yaşında A.B.D.'ye göç etti. Nisan ayında Iggy, başlığı hip-hop müziğin evrim içerisinde olduğu fikrini taşıyan "The New Classic" adlı ilk albümünü piyasaya çıkardı.
 
11.          Justin Bieber
 
Justin Bieber'ın adı yakın zamanda bir kavgada geçmiş olsa da bu, genç hayranlarını şarkılarını deli gibi dinlemekten alıkoymuyor. Günlük 800 bine yakın dinlenme sayısıyla Justin'i hiçbir kötü haber müzik piyasasından silemez gibi görünüyor. Bieber'ın Spotify'da en çok dinlenen parçası "Beauty and a Beat" (50 milyondan fazla dinleme ile) olurken, bunu "As Long As You Love Me" yakından takip ediyor.
 
12.          Sam Smith
 
Tüm gözler ve kulaklar yılın en iyi çıkış yapan yıldızlarından biri olan İngiliz sanatçı Sam Smith'in üzerinde. Smith'in Spotify'daki dinleyici kitlesi yılın başından beri giderek büyüyor.
 
13.          Birdy
 
Birdy tatlı dilli olabilir, ancak müziği oldukça gürültülü. 18 yaşındaki İngiliz ses sanatçısı birkaç yıl önce Bon Iver'in "Skinny Love" (yaklaşık 50 milyon dinlenme) parçasıyla bizi kazanmıştı. Şu anda Kuzey Amerika turunda olan ve A.B.D.'de piyasaya sürülecek "Fire Within" albümü için hazırlanan Birdy oldukça başarılı bir profil çiziyor.
 
14.          YG
 
İsmi Young Gansta'nın baş harflerinden oluşan Amerikalı rap sanatçısı YG, "Toot It and Boot It" adlı ilk single albümünü 2009 yılında piyasaya sürdü ve o günden beri yükselişte olmaya devam ediyor. Mart ayında çıkardığı ilk büyük albümü "My Krazy Life" ile Spotify'da Young Gansta'nın günlük dinlenme sayısını artıran 24 yaşındaki sanatçı, müzik dünyasında duruşunu güçlendirdi.
 
15.          Zedd
 
Zedd olarak tanınan Alman DJ Anton Zaslavski klasik bir eğitim geçmişine sahip ve gösterişli ritimleri Calvin Harris ve Tiesto'nunkilerle yarışıyor. Foxes ile düet yaptığı "Clarity" parçasıyla Grammy alan Zedd, geçtiğimiz iki yılda Spotify'da yaklaşık 200 milyon dinlenme sayısına ulaşarak hızlı başarısını süsledi.
 
16.          Demi Lovato
 
Eğer Demi Lovato’nun “Neon Lights” isimli hit şarkısını henüz dinlemediyseniz karanlıkta yaşıyorsunuz demektir. Dans ağırlıklı parça heryerde olduğu gibi Spotify’da da yükselişine devam ediyor. Dinleyicilerimiz Demi’yi günde 650 binden fazla kez dinliyorlar ve özellikle sanatçının Frozen film müziği olan “Let it Go” parşasını seviyorlar (28 milyondan fazla dinlenme).
 
17.          The Neighbourhood
 
Los Angeles kökenli olan ve The NBHD olarak da bilinen rock grubu listeye 55 milyondan fazla dinlenme sayısına ulaşan "Sweater Weather" adlı hüzünlü parçayla giriş yaptı. Grubun "I Love You" adlı ilk albümünün bir yıl önce piyasaya çıkmasına rağmen dinleyicilerimiz tarafından hala yoğun biçimde dinleniyor. The NBHD'nin "The Amazing Spiderman 2" film müzikleri arasında yer alan "Honest" adlı yeni parçasını tavsiye ediyoruz.
 
18.          Phillip Phillips
 
Phillip Phillips'te hepsi var: sağlıklı ve iyi görünüm, muhteşem ve sıra dışı bir ses, nazik yaradılış ve gösterinin 11. sezonundan bu yana süren Amerikan İdolü unvanı. İdol olmasını sağlayan parçası "Home" ve ardından gelen unutulmaz "Gone, Gone, Gone" parçası 50 milyondan fazla dinlenme sayısına ulaştı. Spotify dinleyicileri sanatçının yeni yayınlanan çaylaklık albümü “Behind the Light”ı çok sevdi.
 
19.          John Newman
 
Annesinin kendisini yetiştirirken çaldığı soul müziğinden ilham alan Yorkshire doğumlu John'un atalarının izlerini taşıyan tarzı dinleyicilerimiz arasında kendine özel bir kitle yarattı ve 70 milyonun üzerinde dinlenme sayısı ile "Love Me Again" adlı parçası Spotify'ın geçtiğimiz altı ay içerisinde en çok dinlenen dans müziklerinden biri oldu.
 
20.          Disclosure
 
Disclosure, anın tadını sunuyor ve Spotify dinleyicileri İngiltereli ikiliyi, "Latch" adlı popüler dans parçalarını 40 milyon dinlenme sayısına ulaştırarak anladığını gösteriyor (şarkıda bir diğer genç sanatçımız olan Sam Smith'in de vokali bulunuyor).
 
21.          Earl Sewatshirt
 
2013 yılında genç MC "Doris" adlı ilk büyük albümünü, vurucu noktası olan yoğun ve etkileyici kelime oyunu becerilerini sergileyerek piyasaya sürdü. Dinleyicilerimiz arasında en popüler olan parçası "Chum" (4 milyondan fazla dinlenme sayısı) oldu.
 
22.          Jake Bugg
 
Jake'in atalarının izlerini taşıyan sesi oldukça Dylanvari olmakla birlikte, The Beatles ve Neil Young'dan esintiler de taşıyor. 20 yaşındaki sanatçının yaşı ilerlemiş bir hayran kitlesine sahip olması bizim için sürpriz değil, 30 ve 40lı yaşlardaki dinleyicilerimizden yoğun ilgi görüyoruz. "Lightning Bolt" adlı en çok dinlenen parçası 10 milyondan fazla dinlenme sayısına ulaştı.
 
23.          Hozier
 
Güçlü parçası "Take Me to Church" sayesinde uzun saçlı ses sanatçısı Hozier (ho-zee-er olarak telaffuz edilir), Spotify listelerinde üst sıralarda yer alıyor. Derinden ve blues müziği etkileri taşıyan sesiyle Hozier'in performansı, Amerika'daki SXSW festivalindeki Spotify House'ta göze çarpanlardan biri oldu.
 
24.          Joey Bada$$
 
Brooklynli MC Joey Bada$$, "Survival Tactics" parçası için çektiği cesur klip ve büyük beğeni gören "1999" adlı karma albümle listelerde üst sıraya yükseldi. Joey'in 2013 yılında çıkardığı "Summer Knights" adlı ilk albümündeki parçalar, özellikle iki milyondan fazla dinlenme sayısına ulaşan "Waves" başta olmak üzere A.B.D.'deki viral listelerde üst sıralara çıktı.
 
25.          Sky Ferreira
 
Sky Ferreira bir ses sanatçısı, söz yazarı, model ve dürüst bir kişidir. Aynı zamanda 80lerin tarzını yansıtan "Everything Is Embarrassing" parçasının bulunduğu "Night Time, My Time" adlı ilk albümünün kapağında Ferreira'nın çıplak vücudunun resmi yer aldı. İngiltere'deki ve Avustralya'daki dinleyicilerimiz Sky'ı ve onu Bangerz Turu'nun açılışına davet eden Miley Cyrus'u çok seviyor.