“İlk tasarlamaya başladığımızda düşündüğümüz şey, bir insan evini üzerinde nasıl taşır oldu” diye açıklıyor projenin mimarlarından Anne Sophie Geay. Evet, kendisi de biliyor, bu kısmı bir çözüm ve zaten önemli olan da kendi ülkesinden Avrupa’ya gelirken onlara yardımcı olabilmek.

İşte böyle bir fikirden yola çıkan Londra’daki Royal College of Art tasarım öğrencileri, bir çadıra ya da uyku tulumuna dönüşebilen prototip bir kaban yarattılar. Öğrenciler, bu elbise ile uluslararası yardım kuruluşlarına mültecilerin Avrupa’ya gelebilmelerinde ucuz ve sürdürülebilir bir çözüm sunduklarına inanıyorlar.

Her Sene 1 Milyondan Fazla Göçmen Avrupa Kapılarına Geliyor

Giyilebilir sığınak, “Tyvek” adı verilen sert ve dayanıklı bir kumaş türünden yapılmış. Hem su geçirmiyor hem de içinde nefes alınabiliyor. Yalıtkan bir madde olan Mylar’dan yapılma bir dikimle de çadıra ya da uyku tulumuna dönüşen elbise, kişinin vücut ısısının içeride kalmasını sağlıyor.

Geçen sene Ortadoğu, Asya ve Afrika’dan fakirlik, savaş ve baskı nedeniyle göçen insan sayısı 1.1 milyon. Bundan dolayı da, bu buluş, bir çok hayatı kurtarabilir.

Tasarımın videosunu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.