ABD ve Avrupalı ülkelerin kapatmaya çalıştığı ancak her türlü baskıya direnen Pirate Bay, iOS ve Android için özel mesaj uygulaması geliştiriyor.
Heml.is (İsveççe ‘gizli’ anlamına geliyor), ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) gibi devlet kurumları ve internet hizmet sağlayıcıları (IPS) gibi üçüncü partilerin müdahalesini engelleyen bir iletişim uygulaması. Yazılım ekibi, uygulamanın anasayfasında, “İnternet ve sosyal medya ağları paylaşım ve sosyal bağlantılar için bizlere güç veriyor. Ancak özel yazışmaların kurumların ve hükümetlerin gözleri önüne serilmesi hoşumuza gitmiyor” açıklamasını yaptı.

Pirate Bay kurucularından Peter Sunde, internette yayımladıkları videoda, NSA’nın küresel casusluk programı ‘PRISM’ skandalına değindi ve ABD hükümetinin büyük internet şirketlerinin verilerine erişerek kullanıcılar hakkında bilgi topladığını hatırlattı. Sunde, “Kimsenin, hatta bizim bile ne yazdığınızı göremeyeceğimiz bir mesajlaşma platformu oluşturmaya karar verdik” dedi.
BAĞIŞLAR ARTIYOR
Pirate Bay, Heml.is uygulamasını bedava sunacak. Ancak görüntülü mesaj gönderme gibi bazı içerikler ücretli olacak. Mashable sitesinin haberine göre, projenin hayata geçirilmesi için 100 bin dolar bağış toplamaya çalışan Pirate Bay, şu ana kadar yaklaşık 30 bin dolar yardım aldı. Uygulamanın tasarımı ise Apple’ın geçtiğimiz ay sunduğu iOS 7’yi hatırlatıyor.
Heml.is, Wickr ve iCrypt’in başını çektiği özel mesajlaşma uygulamalarının bir yenisi olarak belirecek. Bu alanda rekabetin artması NSA’in canını sıkabilir.