Ar-Ge harcamalarını milli gelire oranının yüzde 3'e çıkarılmasına yönelik hazırlanan Ar-Ge Reform Paketi'ne göre tasarım faaliyetleri destekleme kapsamına alınacak. Kurulacak tasarım merkezlerinin de Ar-Ge merkezlerine sağlanan destek ve muafiyetlerden yararlanması sağlanacak. Teknoloji geliştirme bölgelerinde de tasarım faaliyetleri desteklenecek. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösterecek tasarım firmalarının da bölgedeki diğer firmalara sağlanan destek ve muafiyetlerden yararlanması mümkün olacak. Ar-Ge merkezlerinde çalışanların maaşlarının brüt asgari ücret kadarki kısmını, iki yıl süreyle devlet karşılayacak. Ar-Ge'de kullanılacak makine ve teçhizat giderleri için yüzde 50'ye varan hibe desteği verilecek. Ar-Ge yenilik ve tasarım projeleri kapsamında ithal edilecek ürünlere gümrük vergisi istisnası getirilecek. Siparişe dayalı Ar-Ge tasarı tasarım faaliyetleri desteklenecek. Az sayıda Ar-Ge personeli ile faaliyet gösteren sektörlerde Ar-Ge merkezleri kurulmasının önünü açmak amacıyla çalıştırılması gereken asgari Ar-Ge personeli sayısı 30'dan 15'e düşürülecek. Firmaların ortak proje yapmalarını sağlamaya yönelik Rekabet Öncesi İşbirliği proje modeli hayata geçirilerek bu projelere vergisel ve hibe destekler sağlanacak.

Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında yurtdışından temin edilen ürünlere gümrük vergisi istisnası getirilecek. Yurtdışından Ar-Ge için getirilmesi zorunlu ürünlerde "Mavi Hat" uygulamasına geçerek bu ürünlerin beklemeden gümrükten geçişi sağlanacak. Belirli alanlarda ihtisas teknoloji geliştirme bölgeleri hayata geçirilecek. Yenilikçi firmalara doğrudan girişim sermayesi sağlanacak. Teknolojik ürün deneyim belgesinin kapsamı genişletilerek yerli ve yenilikçi firmalar kamu alımlarıyla desteklenecek. Yenilikçi iş fikirlerine sağlanan tekno-girişim desteğinin bütçesi beş katına kadar çıkarılabilecek. Tekno-girişimde 100 bin TL olan destek limiti projenin niteliğine göre 500 bin TL'ye kadar çıkarılabilecek. Gerekirse daha da artırmanın önü açılacak. Ayrıca bu desteğe mezuniyetten sonraki beş yıl içinde başvurma şartı da 10 yıla çıkarılacak.

Üniversite sanayi işbirliği faaliyetlerinde bulunan öğretim üyelerin bu faaliyetlerden elde ettiği gelirlerden gelir vergisi kesintisi yapılmasına son verilecek. Üniversitenin bu gelirle ilgili döner sermaye kesintisini en fazla yüzde 15 olacak şekilde sınırlandırılacak. Eskiden öğretim üyesi bu gelirin yaklaşık yüzde 54'ünü kazanırken artık yüzde 85'ini kazanabilecek ve üstelik gelir vergisi kesintisi de yapılmayacak. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde nitelikli Ar-Ge personeli istihdamını artırmak için bu yapılarda çalışan Ar-Ge ve tasarım personeline sağlanan gelir vergisi istisnası oranları artırılacak. Yabancı araştırmacıların çalışma izinleri kolaylaştırılacak. Ar-Ge Merkezlerinde temel bilimler mezunlarının istihdamı desteklenecek. 

(PARA DERGİSİ)