Son verilere göre Instagram’ın dünya çapında kullanıcı sayısı 300 milyonu aştı. Yarattığı ekonomi ise görünenin çok üzerinde. Çünkü Instagram artık ciddi bir ‘kazanç kapısı’. Nasıl mı? Insagram’dan para kazanmanın birkaç yolu var. Bunlardan birincisi ‘dükkan açmak’. Yani kişisel hesabınızı dükkan olarak kullanmak. Kendi çapında takı yapan, tişört boyayan, giysi tasarlayan pek çok kadın bu sayede ‘girişimci’ olmuş durumda. Sosyal medya uzmanı Yalçın Arı, özellikle ev kadınlarının instagram sayesinde yeteneklerini keşfettiğini ve bu sayede ciddi paralar kazanabildiğini ifade ediyor. Arı, Instagram’da tabak tasarımlarını sergileyerek üne kavuşan ve daha sonra Kadıköy’de dükkan açan Secdus isimli kullanıcıyı örnek gösteriyor.

GİRİŞİMCİ KADIN 4 KAT ARTTI

IdeaSof tarafından yapılan araştırma  başta Instagram olmak üzere sosyal medyanın Türk kadınların girişimciliğe atılması üzerinde ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Söz konusu araştırmaya göre Instagram başta olmak üzere sosyal medya kanalları kadın girişimci sayısının kısa zaman içinde 4 kat artmasını sağladı. IdeaSoft Genel Müdürü Seyhun Özkara, 2013’ten sonra Instagram’ın e-ticaret sektörü için önemli bir araç haline geldiğini, kadın girişimcilerin evlerinde ya da atölyelerinde ürettikleri özel ürünleri paylaşarak e-ticarete ilk adımı attığını ifade ediyor.

Bebek ürünleri revaçta

IdeaSoft’un analizine göre Instagram üzerinden en çok bebek ve çocuk ürünleri, kadın giyim, kozmetik ve organik ürünlerin satışı yapılıyor. İstanbul ve İzmir kadın girişimcilerin e-ticarete en yoğun şekilde atıldığı ilk iki il olarak öne çıkarken, üçüncü sırada ise Balıkesir’in yer alması dikkat çekiyor.

Takibe takip tutmaz

Ünlü olmak Instagram’da büyük avantaj. Ama bu mecrada sadece ‘ünlüler’ para kazanmıyor. Instagramın da kendi ünlüleri var. Yalçın Arı’nın verdiği bilgilere göre takipçi sayısı 10 bini geçtiği anda para kazanma şansı başlıyor. Ancak ‘takip edeni takip ederim’ dersen, reklam alma şansın yok. Yani reklamveren takipçilerinin ‘kalitesinden’ aldığın ‘like’ sayısına kadar her şeyi analiz ediyor.

Yaşı 1, kazancı 7.500 $

Instagram'ın en genç moda blogger'ı ise 14 aylık Millie-Belle Diamond. Sevimli bebeğin annesi hesabı, ilk başta kızının fotoğraflarını akrabaları ile paylaşmak için açmış. Ancak Avustralyalı kadın, kızının takipçi sayısındaki artışı görünce bu popülariteyi paraya çevirme kararı almış. 1 yaşındaki Millie-Belle instagramdan ayda 7 bin 500 dolar kazanıyor.

'Follower'ı artır hayatını yaşa

Sosyal medyanın gücünü keşfeden markalar, takipçi sayısı yüksek ünlülere, ürünlerini sergiletmek için ciddi paraları gözden çıkarıyor. Arı, viral reklamın çok daha etkili olduğunu belirterek, “Instagramın dokusu viraldir. Bu yüzden markalar için ideal mecra. Bir tişörtü veya ayakkabıyı instagramda hayran olduğu ünlünün üzerinde gören kişi, reklamda gördüğünden çok daha fazla etkileniyor” diye anlatıyor.

Ünlülerden sonra bloggerlar kazanıyor

Yalçın Arı’nın verdiği bilgilere göre, ‘Instagram tarifesi’ diye bir şey yok. Her marka kendi fiyatını belirliyor. Sadece hediye karşılığında fotoğraf paylaşan Instagram ünlüleri de var bir paylaşımdan 15 bin TL alanlar da. Arı Türkiye’de paylaşım bedellerinin 200 TL ile 15 bin TL arasında değiştiğini, ünlülerden sonra en fazla parayı moda blogger’larının kazandığını söylüyor. Öte yandan sergilenen ürüne göre, kazanç da değişiyor. Mesela otomobil firmaları, belli periyodlarda resmini paylaşmak kaydıyla, yeni modelini 6 ay veya 1 yıllığına ‘instagrammer’lara verebiliyor.   

Takipçide lider Demet Akalın

- Demet Akalın: 2.7 milyon
- Murat Boz: 2.3 milyon ? Burcu Esmersoy: 2 milyon
- Serenay Sarıkaya: 2 milyon
- Gülben Ergen: 1.9 milyon
- Sinem Kobal: 1.8 milyon 
- Hülya Avşar: 1.5 milyon
- Sezgin Yılmaz: 1.4 milyon
- Mustafa Seven: 1.2 milyon
- Buse Terim: 1 milyon.
Şenay Köşdere / Akşam