Hafta sounu Moskova’da bir araya gelen dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 ülkelerinin maliye bakanlarının gündeminde teknoloji devleri vardı.
G20 bakanlarının gündeminde özellikle Apple, Amazon, Google, Starbucks, gibi uluslararası şirketlerin yasal yollardan düşürdükleri vergi borçları da vardı.
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria konu ile ilgili yaptığı açıklamada, uluslararası vergi kurallarının firmaların iki ülkede vergi ödememesini sağladığını söyleyerek, “Çifte vergilendirmeden kaçınmamız lazım bu doğru, fakat şu anda kurallar, çifte vergi ödememe durumuna yol açıyor.” dedi.
Apple 30 milyar dolar vergi kaçırmakla suçlanıyor
Özellikle Apple, uluslararası anlaşmaları kullanarak 30 Milyar dolara yakın vergi kaçırmakla suçlanıyor. Apple’ın ayrıca İrlanda’da milyarlarca dolarlık vergi kolaylığından yararlandığı ileri sürülmüştü.
Apple ise suçlamalara “vergi sisteminde değişiklik yapın” şeklinde cevap vermişti.
Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici de konu ile ilgili olarak, çok uluslu şirketlerin dünya çapında vergilerini azaltmak için benzeri görülmemiş yöntemleri olduğu kesin şeklinde konuştu.
Son dönemlerde Starbucks, Apple, Google ve Amazon gibi dünya devlerinin Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da ödedikleri vergileri düşürmeleri okları üzerlerine çekmelerine neden oldu.
Maliye bakanlarının ayrıca istihdam, işsizlik, uluslararası finans yapılarında reform, yolsuzlukla mücadele gibi başlıkları da ele alacak.