İnternet dünyasının hızlı büyüme kaydettiği Türkiye'de bu alanda önemli bir gelişme yaşanmaya başladı. Özellikle e-ticaretin büyümesiyle sayıları hızla artan ve kendilerini geliştiren bu alandaki yöneticiler, art arda dünya vitrinine çıkıyor. Global devlere transfer olan Türk yöneticiler, en çok kriz yönetimlerindeki başarıları sayesinde dünya şirketleri tarafından tercih ediliyor.
Teknoloji dünyasında Türkiye'de faa­liyet gösteren uluslararası firmalardan yurtdışına transfer olan Türk yönetici­lerin isimlerini son zamanlarda daha sık duymaya başladık. Bu listeye ek­lenen son profesyonel Microsoft Ser­vices İngiltere Genel Müdürü Tamer Özmen oldu. Son zamanlarda ağırlık­lı olarak e-ticaret tabanlı şirketlerin de tepe yönetimlerinde Türklerin isimle­rini duymaya başladık.
Peki dünyanın önde gelen tekno­loji şirketleri neden Türk yöneticilerle çalışmayı tercih eder hale geldi? Bun­da en önemli rolü, Türkiye'de yetişen yöneticilerin son 15 yılda kısa zaman­da tüm ekonomik dalgalanmaları deneyimledikleri için tüm kriz senaryo­larına daha hazırlıklı olmaları oynuyor. Belirsizliği yönetmeyi başaranlar da dünya çapında rakiplerinin arasın­dan sıyrılıyor. Rüzgârın bittiği yerde kürekleri eline alan ve başarılı şekilde yeni limanlara varılmasını sağlayan teknoloji tabanlı Türk yöneticiler gün geçtikçe artıyor.
Başta teknoloji harcaması olmak üzere harcama yapmaya eğilimli genç nüfusun önemli rol oynadığı dinamik Türkiye pazarında yetişen yöneticiler, birçok ülkede edinilmesi güç bir do­nanıma sahip oluyor. Bu dinamik ya­pı, Türk yöneticilerin olayları farklı perspektiflerde değerlendirebilmele­rini sağlıyor ve kapsamlı düşünebilme becerilerine katkıda bulunuyor.
Buradan yola çıkarak, ağırlıklı ola­rak e-ticaret olmak üzere global tek­noloji dünyasının tepe Türk yönetici­lerini araştırdık.
 
eBay ALMANYA'NIN TEPE İSMİ
eBay tarafından 2011'de 217,5 mil­yon dolar değerlemeyle satın alınan GittiGidiyor'da CEO'luk görevine 20l4'ün Ocak ayında Limango CEO'su Gülfem Toygar getirilmişti. Geçtiğimiz haziran ayında ise Gülfem Toygar, eBay Almanya operasyonları­nın başına getirildi. Toygar, eBay Al­manya'da COO (Chief Operations Of-ficer/Operasyonlardan Sorumlu Baş­kan) olarak görev yapmaya başladı.
eBay'in en büyük organizasyonla­rından biri olan eBay Almanya'nın ilk Türk üst düzey yöneticisi olarak yeni görevinden duyduğu heyecanı belir­ten Toygar, "GittiGidiyor, 15 yıldır iş modeliyle Türkiye'de sadece e-ticareti geliştirmeye değil, girişimciliği de destekleyen bir pazaryeri ekosistemini oluşturmaya hizmet ediyor. Yeni görev tanımımın kişisel kariyerime ol­duğu kadar Türkiye'deki kadın yöne­ticilerin başarılarına da dikkat çekece­ğine inanıyorum" diyor.
 
DOĞU AVRUPA'DAN SORUMLU
Sporx.com’un Türkiye'nin önem­li internet gruplarından birine dönüş­mesinde önemli rol oynayan Emre Uğurlu, Yemeksepeti'nde iş geliştir­me müdürü olarak görev yaptıktan sonra, 2012'de Perform’un Mackolik'i satın almasının ardından, şirketin Tür­kiye ofisinin genel müdürü olarak Perform ekibine katıldı. Perform Türkiye ve Doğu Avrupa Genel Müdürü olarak görev yapan Uğurlu, Türki­ye'den Polonya'ya kadar 15 ülkeden sorumlu.
100'ün üzerinde çalışanın olduğu bir bölgeyi yönettiğini söyleyen Uğur­lu, "Perform, dijital spor içeriği sağla­ma alanında dünyanın en büyük şir­keti. Benim görev tanımım da tıpkı di­jital spor içeriği gibi son derece kap­samlı diyebilirim. Perform çatısı altın­da bulunan internet sitelerinin ve spor istatistiği şirketinin yönetimi, bu sitelerin ve çeşidi projelerin mobil uy­gulamalarının hayata geçirilmesi, büyümeye ilişkin sorumluluklar, strateji­nin belirlenmesi görev tanımım için­de" diyor.
 
İKİNCİ TRANSFERİ YAŞADI
Yaklaşık dört yıl boyunca Facebook Londra Ofisi'nde Facebook Tür­kiye Ülke Müdürlüğü yapan Fırat Di­rik ise bu ay itibariyle ikinci transferi yaşadı. Mediamath'e Doğu Avrupa Bölge Direktörü olarak atanan Dirik, görevini yine Londra'dan sürdürecek. Mediamath, 2007 yılında New York'ta kurulmuş, dünyada dört bölgede 16 ofis ile hizmet veren ve müşterilerine programlanmış satın alma ile gerçek zamanlı hedefleme teknolojileri su­nan talep yönlü bir platform.
Bu pozisyona atanmasıyla birlik­te şirketin Doğu Avrupa operasyon­larına başladığına dikkat çeken Dirik, Polonya'dan başlayarak Türkiye'ye kadar olan bölgedeki 20 ülkenin yö­netimini üstlendiğini belirtiyor. Dirik, şunları ekliyor: "İlk aşamada bu böl­geye destek verecek 7 kişilik bir ekip var ancak hızlı bir şekilde büyüyecek.
Burada görevim bölgedeki dijital pa­zarlama dünyasındaki ana oyuncular ile işbirlikleri yaparak Mediamath tek­nolojileri sayesinde iş ortaklarımızın dijital pazarlama performanslarını maksimize etmek."
 
ŞİRKETİN KURUCU EKİBİNDE
22 ülkede faaliyet gösteren, dün­yanın en kapsamlı restoran keşif reh­beri Zomato'nun tepe isimlerinden Oytun Çalapöver, kariyerine uluslar­arası arenada başlayan yöneticilerden biri. Daha öncesinde ThyssenKrupp Elevator’un marka müdürü ve yine Kuzey ve Güney Amerika bölgelerin­de stratejik pazarlama müdürü görev­lerini üstlenmişti. Armstrong World Industries'in Avrupa, Ortadoğu ve Af­rika bölgelerinde Segment Müdürü olarak çalışan, ardından 3M Sağlık Grubunun Orta ve Doğu Avrupa Pa­zarlama Müdürü olarak görev yapan Çalapöver, 2014'den beri Zomato Tür­kiye'nin ülke müdürü olarak görev yapıyor. Aynı zamanda, Yeni Del­hi'deki merkezde, Global Büyüme İnisiyatiflerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı.
Türkiye operasyonunda, şu an iti­bariyle 58 kişilik bir ekiple çalıştıkla­rını ifade eden Oytun Çalapöver, bu sayıyı yıl sonuna kadar 125'e çıkar­mayı hedeflediklerini belirtiyor.
 
TEKNOLOJİYİ YÖNETİYOR
İsveç merkezli TrueCaller, tüm akıllı cep telefonu kullanıcılarının ya­rarlanabileceği küresel bir telefon reh­beri. 150 milyon kişiyi aşan kullanıcı­sı bulunuyor, işte bu şirketin de CTO'su (Chief Technology Offi-cer/Teknolojiden Sorumlu Başkan) olarak yine bir Türk yöneticiyi görü­yoruz. Umut Alp, şirketin tüm tekno­lojisini ve mühendislik ekibini yöneti­yor, aynı zamanda kurucu ekibin de üyesi. Şirketin kurulumunun hemen ardından ekibe katılan ve beş yıllık sü­reçte yazılım ve teknoloji alanlarında şirketin operasyonlarını yöneten Alp, üç farklı ofiste toplam 60 çalışandan sorumlu.
Umut Alp, Türk insanının hayatı­nın içindeki düzensizliklerden, sorun­lardan ve hızlı değişimlerden çok şey öğrendiğine dikkat çekiyor ve "Bu kaotik ortamda rahat olabilme özelli­ğini teknik donanımla destekleyebi­len profesyoneller ise başka ülkeler­den yetişmiş benzerlerine göre bir adım öne çıkabiliyorlar" diyor.
 
Türklerin tercih edilmesinin 5 nedeni
1-Kültürel deneyimlerini küresel koşullara adapte edebilmeleri,
2-Öngörülemez şartlarla başa çıkabilme yetenekleri,
3-Risk analizi ve yönetimi,
4-Bürokratik işlemleri çözebilme azmi,
5-Kriz yönetimlerindeki deneyimleri.

Burcu Tuvay / Ekonomist Dergisi