Bu ay başında teknolojigundem.com sayfasından duyurduğumuz teknoloji dünyasındaki büyük satın alma için görüşmeler başladı.
Teknosa, Electro World Türkiye’yi satın almak üzere İngiliz Dixons ile masaya oturdu. 33 mağazası olan Electro World Türkiye’de Esas Holding yüzde 40’lık payını geçen hafta içinde Dixons’a devretmişti.
Electro World Türkiye’nin yüzde 40’ına sahip olan Hacı Sabancı ve bünyesinde Pegasus Hava Yolları’nı bulunduran Esas Holding’in hisselerini şirketin çoğunluğuna sahip Dixons Retial’e devretmesi geçen haftanın en önemli gelişmelerinden biri olarak iş dünyasına yansıdı. Ancak, Teknosa’nın İngiliz Dixons Retail ile pazarlık masasına oturması bu gelişmeyi gölgede bırakacak.
Öncelik Teknosa’nın
Sabancı Topluluğu’nun ‘parlayan yıldızı’ olarak nitelendirilen ve 294 mağazası olan Teknosa, 33 mağazalı Electro World Türkiye’yi bünyesine katmak için görüşmelere başladı.
İki grubun konuyla ilgili gizlilik anlaşması yaptığı ve süreci 6 ayda tamamlamayı planladığı belirtiliyor.
Sabancı sattı, Sabancı alıyor!
SABANCI Ailesi’nde Özdemir Sabancı’nın suikaste kurban gitmesi ve Sakıp Sabancı’nın ölümünün ardından Demir Sabancı ile ilk bölünme yaşandı.
Bu bölünme Şevket ve Hacı Sabancı ailelerinin de ayrılmasıyla devam etti. Şevket Sabancı ve çocukları Esas Holding’i kurdu. Esas Holding’in bazı yatırımlarına Ömer Sabancı ve Demet Sabancı Çetindoğan ile çocukları da katıldı. Son Dixons operasyonunda hisseler bir Sabancı’dan diğerine geçmiş olacak...

Hedef ilk 3’e girmek
2023 yılına kadar Avrupa’nın ilk 3 teknoloji perakendecisinden biri olmayı hedefleyen Teknosa, bu çerçevede yurtiçi ve yurtdışında alacağı markalarla büyümesini destekleyeceğini bu yıl başında yaptığı toplantıda açıklamıştı. Geçen yıl 2.3 milyar lira ciro yapan Teknosa, 1 milyar euro ciro sınırını geçen ilk teknoloji perakendecisi oldu. Bu yıl da hedef en az 20 mağaza açmak ve 1.500 kişiye istihdam sağlamak.
‘Güçlü nakit pozisyonumuzu satın almada kullanacağız’
Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, sene başında yaptığı toplantıda Teknosa’nın Türkiye’nin açık ara lider tüketici elektroniği perakendecisi olduğunu kaydetmiş ve şu açıklamayı yapmıştı:
“Biz bununla yetinmek istemiyoruz. Bu liderliğimizi Türkiye sınırları dışına çıkarmayı hedefliyoruz. Biz Teknosa’nın 2023 yılında Avrupa’nın ilk 3 teknoloji perakendecisi arasında yer almasını hedefliyoruz. Teknosa’yı büyütüp devler ligine hazırlamak için, pazarla ilgili konsolidasyon beklentimizin bir uzantısı olarak oluşacak fırsatları değerlendirmek üzere bir danışman görevlendirdik. Yeni bir satın alma hamlesi yapmaya hazırlanıyoruz. Teknosa kârlı bir şirket ve bilançosunda güçlü bir nakit pozisyonu var. Bu gücümüzü yeni satın almalarda kullanmak istiyoruz.” Bu arada Teknosa, Haziran 2011’de Türkiye pazarından çekilen ABD’li Best Buy’ın Türkiye’deki iştirakini de almıştı.
28 ülkede mağazaları var
ESAS Holding ile Dixons Retial arasındaki hisse devri geçen hafta gerçekleşti. Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre Hacı Sabancı, Ahmet Benan Çetin ve Esas Holding’i temsil eden Hüseyin Çağatay Özdoğru tüm hisselerini İngiltere merkezli şirkete devretti. Dixons’ın 28 ülkede 1.300’ün üzerinde mağazası, 40 bin civarında çalışanı bulunuyor ve yılda 100 milyon kişiye hizmet veriyor.
Dixons, Türkiye dışında İngiltere, Yunanistan ve İrlanda’da faaliyet gösteriyo. Geçen yıl 12 milyar dolar ciro yapan grubun İngiltere ve İrlanda’da PC World, Currys ve dixons.co.uk, Orta Avrupa ve Türkiye’de Electro World, İskandinavya’da Elkj¯p, İtalya’da UniEuro, Yunanistan’da Kotsovolos, Fransa, İspanya, Italya ve İsveç’te PC City ve Avrupa çapında da Pixmania.com markaları bulunuyor.
Türkiye, Avrupa’da 20 ülkeyi birden solladı
Türkiye teknoloji ürünleri pazarı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 23.1 büyüyerek, 7.2 milyar liraya ulaştı. GfK TEMAX’ın açıkladığı verilere göre, TEMAX Avrupa değerleri ile kıyaslandığında Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 20 Avrupa ülkesi arasında en yüksek büyümeyi gösteren pazar oldu.
Tüm TEMAX sektörleri 2013’e olumlu performansla başlarken, özellikle dijital yaşam ürünleri telekom, bilişim teknolojileri ve görüntüleme sektörleri büyümede ilk 3 sırada yer aldı.
Teknoloji marketlere bakıldığında Teknosa 294 mağaza ile açık ara lider durumda. Teknosa’nın yabancı rakipleri Electro World Türkiye ve Darty olarak öne çıkarken Vatan, Bimeks, Gold gibi markalar da sektörün güçlü yerli markaları...
Necla Dalan/Vatan