Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Ekim ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Ekim ayında 2013 Ekim ayına göre yüzde1,7 yükselerek 3 puanlık artış kaydetti. 

“Teknolojiyi iPhone 6 bile kurtaramadı”
AVM'lerde metrekare başına düşen ciro, Ekim ayında bu yılın zirvesine ulaştı. Verimlilik, hem İstanbul'da ulaştığı 793 TL hem de Anadolu'da ulaştığı 632 TL ile bu yılın en yüksek düzeyini gördü. 
Aynı zamanda metrekare başına verimlilik, hem İstanbul hem de Anadolu'daki alışveriş merkezlerinde 3 aydır yükseliyor. 
Teknoloji sektöründe Eylül ayında yaşanan toparlanma, yerini yeniden sert düşüşe bıraktı. Teknoloji cirosu Ekim ayında yüzde 10 gerilerken, Apple'ın Ekim başında satışa çıkardığı yeni ürünleri iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'a rağmen önemli ölçüde düşüş meydana geldi. 
Önceki yıllarda teknoloji satışlarını önemli ölçüde artıran yeni akıllı telefon modellerinin bu kez beklenen ciro katkısını sağlamamasının en önemli nedenini taksit sınırlaması oluşturuyor. Apple'ın bir önceki modeli iPhone 5S çok daha yüksek fiyatla satışa çıkmasına rağmen, taksit sayısı yüksek olduğu için cirolar üzerinde daha olumlu etki yaratmıştı. Teknoloji ürünlerinde taksitin 2014 başında 9 ile sınırlandırılması, cirolar üzerinde önemli ölçüde negatif etki yarattı.