Kovid-19 salgınıyla başlayan küresel ekonomideki gerileme henüz etkisini kaybetmemişken, enflasyon endişeleri, yükselen faizler, yüksek enerji fiyatları ve jeopolitik sorunlar şirketlerin üretimlerinde ve piyasalarda dalgalanmaya neden oluyor.

Amazon, Meta ve Twitter geçen yıl birkaç bin çalışanını işten çıkarırken, diğer teknoloji şirketlerinin de istihdamı azaltmaya çalışması dikkati çekiyor.

Facebook'un kurucusu ve Meta şirketinin sahibi olan Mark Zuckerberg, teknoloji sektöründe işten çıkarmaların neden yavaşlamadığına dair teorisini açıkladı.

Zuckerberg'e göre şirketler, acı verici olsa da personel açısından "daha sade" olmanın faydaları olduğunun farkına varıyor.

Dün yayınlanan bir podcastte konuşan konuşan Meta CEO'su, şirketlerin hala pandemi sonrası döneme alışmaya çalıştığını söyledi.

"YAPAY ZEKA DENKLEMİNİN PARÇASI DEĞİL"

Sözcü'de yer alan habere göre Zuckerberg, teknoloji sektöründeki işten çıkarmaların yapay zeka patlamasıyla ilgisi olup olmadığı sorulduğunda, "Aslında bunun daha çok şirketlerin Kovid sonrasını yönlendirmeye çalışmasından kaynaklandığını düşünüyorum" dedi.

Korona virüs pandemisi sırasında teknoloji şirketleri aşırı personel alımı yapmış, pandeminin ardından da işte çıkarmalara gitmişti.

Microsoft, Google ve Amazon gibi şirketlerin 'yeniden yapılanma ve yapay zeka içeren alanlara yatırım yapma planları' için personel azalttığı söylense de Zuckerberg, yapay zekanın denklemin büyük bir parçası olmadığını belirtti.

"SADELEŞMEK ŞİRKETİ ETKİLİ KILIYOR"

Zuckerberg, "En azından bizim için, yapay zeka bunun için önemli bir itici güç değildi" dedi. Zuckerberg, şirketlerin artık sadece fazla işe alım nedeniyle çalışan sayılarını azaltmadıklarını, "sadeleşmenin" faydaları olabileceğini fark ettiklerini söyledi.

Röportajda Meta'nın geçmişteki işten çıkarmalarından da bahseden Zuckerberg, "Açıkçası gerçekten zordu, değer verdiğimiz pek çok yetenekli insanla yollarımızı ayırdık. Ancak bazı açılardan daha sade olmak şirketi daha etkili kılıyor ve verimliliği artırıyor" dedi.

Microsoft'ta işten çıkarma

 

Snap'ten işten çıkarma kararı

 

eBay'da işten çıkarma