Dünyada teknoloji girişimlerinin değeri 2014 yılında rekor seviyeye ulaştı. Çinli cep telefonu şirketi Xiaomi bunun en son örneği. Bu pazartesi günü yatırımcılardan 1 milyar dolarlık fon aldı. Toplam değeri de 46 milyar dolara ulaştı. 2011 yılında sadece Facebook, özel yatırımcılardan yüksek değerli sermaye almayı başarmıştı.
Dünya genelinde bu yıl girişim sermayesi, yatırım fonu ve büyük bankaların 40 startup’a (girişim) yaptıkları yatırım 1 milyar doları buldu. 70 milyar dolarlık startup’ların sayısı, 1999-2000 yıllarındaki internet patlamasının iki katı neredeyse.
Kasım ayında yatırımcılar mobil taksi uygulaması Uber Technologies’in hisselerine 1.2 milyar dolar ödedi. Bu da beş yıllık firmayı 41.2 milyar dolara getirdi. Bu da geçen yıl girişim sermayesi firmasının belirlediği değerin dört katına denk geliyor. Veri depolama ekipmanları şirketi Pure Storage’in değeri de bir yıl içinde üçe katlanarak 3 milyar dolara çıktı.
 
Altı yeni ‘startup’
İçinde bulunduğumuz yıldan önce sadece Facebook ve Çinli online perakende firması JD.com, girişim sermayesi gruplarının desteklediği özel firmalar arasında 10 milyar doların üzerinde değer hak eden iki firma arasındaydı. Bu yıl, altı startup bu seviyede sermayeye yükseldi.
Bugünün milyar dolarlık girişimci kulübünde Uber, Xiaomi, ev kiralama sitesi Airbnb Inc, web depolama şirketi Dropbox ve veri madenciliği startup’ı Palantir, yılda onlarca milyon dolarlık gelir elde ediyor.
Otelcilik sektörünün zorlu rakibi haline gelen Airbnb, nisan ayında 10 milyon dolarlık değere ulaştı. Bu da 2013’deki 250 milyon dolarlık gelirinin 40 kat fazlası anlamına geliyor. Dropbox da 10 milyar dolarlık değere ulaşırken, 2013 geliri sadece 200 milyon dolardı. Diğer şirketler mesajlaşma servisi Snapchat gibi, Pinterest yeni yeni para kazanmaya başladılar. Yatırımcılar, bu şirketlerin de büyük kitleleri çekerek ileride Facebook gibi paraya döndüreceğini belirtiyor.