Avrupa ülkelerinde kişi başı ortalama dört yılda bir cep telefonu değiştirirken Türkiye’de bu rakam iki yıla düşüyor. Hızla gelişen teknoloji ve azalan cep telefonu kullanım süresi ile eski telefonlar, ya bir eşe dosta veriliyor ya da ilan siteleri aracılığıyla satılmaya çalışılıyor. Ancak cep telefonlarının değerleri neredeyse yarı yarıya düşerken, tüm kişisel bilgi ve verilerin emanet edildiği bu cihazlara çok dikkat edilmesi gerekiyor.
YARI YARIYA DEĞER KAYBEDİYOR
Cep telefonunu satmak isteyen bir kullanıcının bilmesi gerekenlerden biri binlerce lira verilerek satın alınan cihazın, artık değerinin yarı yarıya düşmüş olmasıdır. 2.5 yıl önce 2 bin liraya alınan iPhone 4, artık 400 TL ediyor. Yeni akıllı telefon modellerinin de ikinci el piyasası oldukça düşük. Sıfır olarak 1.900 TL’ye alınan bir Samsung Galaxy S4 yaklaşık 800 TL zarar ettiriyor. Telefon ‘akıllı’ değilse zarar yüzde 60’ı buluyor.
KUTUSU BİLE PARA EDİYOR
Cep telefonunu satmak isteyen kullanıcıların şarj aleti, kulaklık, kutu, garanti belgesi ve hatta kullanım klavuzu gibi materyalleri ise mutlaka saklaması gerekiyor. Materyaller telefonun değerini 150 TL’ye kadar etkiliyor. Garanti belgesi ise şarj aleti kadar değerli. Geriye kalan kulaklık, kutu ve kullanım klavuzu ise satış esnasında pazarlık yapmak isteyen alıcılara karşı koz olarak kullanılabilir. Öte yandan akıllı telefonlar başta olmak üzere tüm cep telefonlarına rehber, kısa mesaj, fotoğraf galerisi, sosyal ağ hesapları ve bankacılık uygulamaları gibi kişisel bilgileri kaydediliyor. Kullanıcıların, satıştan önce kişisel bilgi içeren tüm verileri bilgisayarlarına yedeklemesi gerekiyor. Rehber için Google, fotoğraf ve videolar için Dropbox kullanılması mümkün. Yedekleme işleminden sonra telefonların mutlaka ‘sıfırlanması’ gerekiyor. Telefonların ayarlar kısmında bulunan ‘fabrika ayarlarına dön’ veya ‘sıfırla’ seçeneklerini kullanarak bu işlemler gerçekleştirilebiliyor.
‘Cep’ satışında dikkat edilmesi gerekenler:
Şarj aleti ve kulaklık gibi malzemeler iyi koruyun
Alınan cep telefonunun kutusunu da saklayın
Telefonunuzu garanti belgesi ile beraber getirin
Kişisel bilgilerinizi bilgisayarınıza yedekleyin
Telefonunuzda yer alan rehberi mutlaka yedekleyin
Özel görüntülerinizin görünmemesi için telefonu ‘sıfır’layın