Dolandırıcılara Karşı Halk Cephesi (Moshelovka) dolandırıcılıkla mücadele platformu RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, dolandırıcıların resmi “Gosuslugi” kaynağını taklit eden bir Telegram kanalı oluşturduklarını ve bu kanal aracılığıyla Rusların telefonlarına kötü amaçlı programlar yükleyip paralarını çalabildiklerini söyledi.

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, popüler sosyal mecra Telegram kanallarından birinin, resmi “Gosuslugi” (e-devletin muadili) logosuna benzer bir görsel ile “Telegram’da Gosuslugi” adlı bir kaynağın reklamını yaptığını belirtti. Bu kanal herkese kapalı bir kanal ve katılmak için başvurmanız gerekiyor. Kanal, 45 bin rubleden fazla ödeneğin nasıl alınacağı “en az bir akrabanız varsa…”, ” çocuğun doğumunda hızlı ve kolay bir şekilde ödenek almak”, “1946’dan 1991’e kadar doğanlar için” 107 bin ruble ödeme almak gibi konularda bilgi sağlamayı vaat ediyor.

Gazetemru'da yer alan habere göre, Moshelovka, Rus vatandaşlarına yaptığı uyaıda “Kanal dolandırıcıdır, parasız kalabilir ve geçiş yaptığınızda kötü amaçlı yazılım alabilirsiniz” dedi.

Uzmanlar, katılım başvurusu göndererek bu kanala gitmeye çalışırken kullanıcının bota yönlendirildiğini ve başvurunun işleme alınamadığını ve başka bir bağlantıya gitmeniz gerektiğini belirten bir mesaj gördüklerini açıkladı. Uzmanlar, “İyi niyetli yöneticilerin abonelerini kanallarına kabul etmek için birden fazla bağlantı uygulamasına kesinlikle ihtiyaçları yoktur. Büyük olasılıkla, hem birinci hem de ikinci bağlantı kimlik avı, kötü niyetli, hesaba girmeyi veya telefondaki diğer verilere erişmeyi amaçlayan bağlantılar olacaktır.” uyarısında bulundu.

Moshelovka, bir Telegram hesabını hacklemek için birçok plan olduğunu ve bununla ilgili sinyallerin düzenli olarak geldiğini açıkladı. Erişim sağlandığında, dolandırıcılar kurbanın tüm kişilerini, yazışmalarını, fotoğraflarını ve görüntülerini görebilir. Tüm bunlar daha ileri manipülasyonlarda kullanılabilir.

Uzmanlar, “Ne yazık ki, artık resmi kanalları taklit eden çok sayıda Telegram kanalı var. Bunların oluşturulma amaçları sadece bilinir bir isimle abonelerini arttırmaktan, dolandırıcılık planlarına dahil olmaya kadar…” açıklamasında bulunurken; güvenilebilecek doğrulanmış kanalların “Объясняем.рф” (sitenin ismi ve uzantısı kiril alfabesi ile) portalı tarafından düzenli olarak listelendiğini ve ağda mavi bir tik ile işaretlendiğini hatırlattılar.

Teknoloji devlerine katı kurallar darbesi