15 Temmuz gecesi ülkemizde yaşanan hain darbe girişimi sonrasında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından örgüt üyelerinin kendi aralarında Eagle ve ByLock isimli iki farklı uygulamayı kullandığı ortaya çıkarıldı.

Örgüt üyelerinin haberleşme için kullandıkları ByLock uygulaması ile gerçekleştirilen görüşmeler, devam eden davaların ana delilleri arasında yer alırken, bugün yeni bir haber ortaya çıktı.

Sosyal medya ve bazı basın kaynaklarında yer alan habere göre, Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından terör örgütü üyelerinin Mart ayından bu yana Cryptnote isimli şifreli haberleşme programını kullandığı tespit edildi.

Cryptnote nedir?
Dariusz Stanislawek tarafından geliştirilen ve kurulum gerektirmeyen oldukça eski bir şifreleme programı olan Cryptnote kullanılarak, metinlerin şifre ile korunduğu dosyalar oluşturulabiliyor.

17-07/04/cryptnote-windows.png

Windows, Mac ve Linux gibi platformların yanı sıra Google Play Store'da yer alan ve en son 23 Eylül 2012 tarihinde güncellenen uygulama yaklaşık 500 kullanıcı tarafından indirilmiş durumda.

17-07/04/cryptnote-uygulamasi.png

Cryptnote'un doğrudan bir mesajlaşma uygulaması olarak kullanılması mümkün görünmüyor. Zira, şifrelenen dosyaların karşıda yer alan kişiye gönderilmesi ve şifrelerin iletilmesi gerekiyor.

Sosyal medya aracılığıyla hızla yayılmaya başlayan bu haberin doğruluğu konusunda henüz elde edilen resmi bir bilgi bulunmamakta.