17 Avrupa ülkesinde uygulanan İnovalig Yarışması Türkiye’de de yapılacak ve dereceye giren Türk firmaları Avrupa şampiyonluğu için yarışacak. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye’de Ar-Ge’nin Ar’ı var, Ge’si yok. İnovalig, bu Ge’yi ortaya çıkaracak” dedi. 

SON BAŞVURU 31 MAYIS

Firmaların 5 katigoride yarışacağı İnovalig’e son başvuru tarihi 31 Mayıs 2014 olarak belirlendi. Katigorilerinde birinci olanlar, Avrupa İnovasyon Şampiyonları Ligi’nde Türkiye’yi temsil edecek. Bu proje için uluslararası danışmanlık firması A.T. Kearney ile anlaşma imzalayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, pazara yenilikçi ürünler sürmenin başarının en önemli gereksinimi haline geldiğini kaydederek şöyle konuştu: “Bugünün rekabetçi ortamında tutunmak için inovasyonu şirketlerimizin tüm katmanlarına yayacağız. Şirketler inovasyonla oyunu ya kazanıyor ya da kaybediyor.”

Tüm gelişmiş ekonomilerin inovasyonu öne çıkardığını belirten TİM Başkanı Büyükekşi, “Aslında Türkiye’nin cari açık sorunu yok. İnovasyon açığı var. Türkiye bundan sonra ucuz işgücüne dayalı üretimle rekabet edemez. Katma değeri yüksek üretimle rekabet edebilir. Katma değeri yüksek üretim ve bunların ihracatı cari açığı kapatır” dedi. 

Yüksek katma değerin 4 bileşeni olduğunu vurgulayan Büyükekşi, bu 4 bileşenleri; Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma olarak açıkladı.

NASIL İŞLEYECEK

İnovalig’e katılmak isteyen firmalar, 31 Mayıs’a kadar www.inovalig.com sitesinden kayıt yaparak inovasyon anketini dolduracak. Katılımcı her firma için yaklaşık 100 sayfalık rapor hazırlanacak. Firmalar, bu rapor ile, A.T. Kearney’in inovasyon yönetimi metodolojisinde kullandığı 5 kategoride kendilerini değerlendirecek.

Bu 5 kategori şunlar: İnovasyon Stratejisi, Organizasyon ve Kültür, İnovasyon yaşam döngüsü süreci, Etkinleştirici faktörler, İnovasyon sonuçları. Anketler sonrası en iyi skora sahip 250 firma ilk tur etkinliğine davet edilecek. 5 kategoride seçilecek 50 firma, yarı finalere katılacak. Yarı finalistler, Eylül ayında düzenlenecek organizasyonda, inovasyon yönetimi yaklaşımlarını anlatan sunum yapacak. Sunumlar sonucu her kategoride seçilecek 5 
firma, toplamda 25 firma finalde yarışmaya hak kazanacak. 25 finalist, 
2014 Türkiye İnovasyon Haftası’nda büyük jüri önünde yarışacak. 5 inovasyon kategorisinde İnovasyon Şampiyonları belirlenecek. Firmalar, “İnovasyon Ligi Avrupa Şampiyonasında” Türkiye’yi temsil şansı elde edecek.