Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikle başlayan internete sitelerine yönelik siber saldırılar üzerine TÜBİTAK kritik altyapıların güvenliği için Ar-Ge projesi başlattı.

Erdinç Çelikkan'ın Hürriyet'teki haberine göre projeyle haberleşme, enerji, ulaşım, su, gıda, sağlık, boru hatları ve finans gibi ülke için kritik önem taşıyan altyapıların doğal afetler, bakım, onarım, kaza veya saldırı sonucunda çalışamaz hale gelmesine karşı yeni sistemlerin geliştirilmesi amaçlanıyor. TÜBİTAK, projeyle siber saldırıların kritik altyapıları etkilemesini ve güvenlik açıklarının kapatılmasını da hedefliyor.

Kurum, yeni başlattığı Ar-Ge çalışmasıyla kritik altyapıların kesintisiz devamı, bilgi/iletişim sistemlerinin geliştirilmesini ve yenilenmesini sağlayacak projelere 6 milyon liraya kadar destek verecek. Projeyle olası siber saldırılara karşı kritik altyapıların izlenmesine dönük olarak genişbant sistemler geliştirilecek. Ayrıca yine kurumların internet altyapılarında kullanılan gömülü yazılım ve bilişim sistemlerinin güvenlik açıkları tespit edilebilecek. Rusya ile yaşanan gerginlikle birlikte tartışılan internet altyapılarının işlevini bozmaya yönelik uzaktan saldırılara karşı yeni güvenlik duvarlarının oluşturulması da projenin amaçlarından birisi olarak sayılıyor.