Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, BDDK’nın kredi kartında taksit sınırlandırmasına yönelik düzenlemesini CNBC-e’ye değerlendirdi. Teknoloji ürünlerinin modern hayatın bir parçası olduğuna dikkat çeken Dinçer, taksit sayısı azaldı diye insanların kolay kolay televizyon ya da akıllı telefon almaktan vazgeçmeyeceğini düşünüdüğünü söyledi. Dinçer, “Bir oturma odasını gecikmeli değiştirirler belki, bir çamaşır makinesi biraz bekleyebilir ama bir telefon, bir akıllı telefon yenisi çıkmış, insanlar yok ben almayayım taksit sayısı azaldı demeyecekler, ben buna inanmıyorum. Dolayısıyla en azından teknoloji ürünleri sektörüne etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum ama genel olarak kısa vadede ufak bir şok yaratabilir diye de düşünüyorum. Ama sonunda bakarsanız temelde insanların yine kredi kartı limitleri aynı yerde, dolayısıyla bu değişmediği sürece kredi kartı taksit sayısı ne kadar etkiler, pek fazla etkilemez gibi geliyor bana” dedi.

SEKTÖRE ETKİSİ SINIRLI OLACAK
Dinçer, “Tüketici kredilerinde 36 aya kadar taksitler devam ediyor, güvenilir olduğunuz sürece bankaya gidip 36 taksitle kredi de alabilirsiniz ve yine gidip o telefonu alabilirsiniz diye düşünüyorum. Sektörümüze olumsuz etkisinin çok çok sınırlı olacağını düşnüyorum hatta böyle bir beklenti dolayısıyla talebi erkene çekme ihtimalinin de var olduğunu düşünüyorum. Tüketici tercih yapmak zorunda kalabilir, nereden kısacağını zaman gösterecek ama ben kısıntının sınırlı olacağını düşünüyorum” diye devam etti.

'SİGORTADA ALINACAK ŞİRKET YOK'
Sigorta sektörünün iki senedir zarar açıkladığını hatırlatan Dinçer, “Konsolidasyonlar olacağını düşünüyoruz ancak satın alınabilecek nitelikte şirket sayısının pek fazla olmadığını görüyoruz, bazı şirketleri tasfiye etmekten başka çare yok. Özelleştirme söylentileri var sektörde, hem hayatta hem hayat dışında, bunlar çıktığı zaman mutlaka ilgileneceğiz” diye konuştu.