Türkiye' de üretilen projeler artık küresel vitrinde de görücüye çıkıyor. Özellikle elektrik-elektronik ve bilişim sektörlerine yönelik projeler "TET Ar-Ge Proje Pazarı"nda sanayicilerle buluşacak. Üniversite-sanayi işbirliğinin gerçekleşmesinde önemli bir adım niteliğindeki 'Proje Baharı' etkinliğine, bu yıl 4 farklı kategoride 380 proje başvurdu. Bu projelere 20 ülkeden de talipli çıktı.
 
26 MART'TA SERGİLENECEK
 
Seçici kurul tarafından değerlendirilen projeler, 26 Mart'ta İstanbul Kongre Merkezi'nde sanayiciler ile buluşacak. Proje sahiplerinin sunumları ve ikili görüşmelerin de gerçekleşeceği etkinlikte, sanayiciler ilgilendikleri Ar-Ge projeleri ile ilgili detaylı bilgi alacak. Girişimciler ve akademisyenlere projelerini ticarileştirme fırsatı sunan etkinlikte 4 farklı kategoride toplam 150 bin TL'lik ödül dağıtılacak. Kategoriler, Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları, Enerji Üretim-İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar, Çevre ve Enerji Verimliliği ve diğer olarak belirlendi. Kategorilerin her birinde dereceye giren ilk 3 Ar-Ge projesi sahibine sırasıyla 20 bin, 10 bin ve 7 bin 500 TL'lik nakit ödüller verilecek. TET Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği, üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılması ve katma değer yaratacak yeni ürünler ile yöntemlerin geliştirilmesini hedefleyen San- Tez Projesi'ne katılma yolunu açıyor.
 
TİCARİ PROJELER DE VAR
 
İhracattaki katma değeri artırmak, inovatif projeleri desteklemek ve üniversite- sanayi işbirliğini geliştirmek amacıyla hayata geçirilen etkinlik, aynı zamanda en fazla ticarileşen projelere de ev sahipliği yapıyor. Etkinlik, Ar-Ge projelerini geliştirmek isteyen şirketler için büyük bir fırsat sunuyor. Proje sahipleri sanayiciler ile aynı platformda bir araya gelerek, buluşlarını tanıtıyor.
 
250 PROJEDEN 80'İ TANITILMIŞTI
 
TET Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinin yanı sıra Hong Kong University of Science and Technology ve şimdiye kadar binlerce Ar-Ge projesini destekleyen EUREKA ile işbirliği yapıldı. Geçtiğimiz yıl 250 proje arasından 80 tanesi sanayicilerle buluşturulmuştu. Etkinlikte, proje sahipleriyle sanayiciler arasında 21 ikili görüşme gerçekleştirilerek önemli bir başarıya imza atılmıştı.
 
KATMA DEĞERLİ ÜRETİM
 
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, proje baharının tüm sanayicilere açık olduğunu belirterek, "Gelsinler istedikleri projeyi hayata geçirsinler. Burası damar içi tarama sistemi gibi birçok uluslararası buluşa ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin katma değerli üretime ihtiyacı var. Katma değeri yüksek sanayi ürünleri bu projelerle çıkıyor" dedi.